Menu Zavřít

Bance Société Générale klesl čtvrtletní zisk bezmála o 30 procent

2. 8. 2017
Autor: CC BY-SA 2.0: Mohamed Yahya via Flickr

Francouzské bance Société Générale, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 28 procent na 1,06 miliardy eur (27,7 miliardy korun). Na zisk měl negativní dopad nárůst rezerv na právní spory a nižší příjmy, vyplývá z dnešního prohlášení. Výsledky byly v souladu s očekáváním analytiků.

Société Générale musela dát ve čtvrtletí stranou 300 milionů eur na případné mimořádné náklady související s právními spory. Příjmy se snížily o 26 procent na 5,2 miliardy eur a zaostaly za očekáváním. K poklesu přispívají nízké úrokové sazby, které tlačí dolů marže ve francouzské divizi drobných bankovních služeb, a pokles příjmů z obchodování.

Nízké úrokové sazby snížily příjmy z úroků o 6,6 procenta. Příjmy z poplatků naopak stouply o pět procent. Banka se snaží přesunout k modelu více zaměřenému na poplatky, aby si zajistila stabilní příjmy.

Stále větší podíl na hospodaření banky má divize drobných bankovních služeb v zahraničí. Divize International Retail Banking & Financial Services se nejvíce podílela na zisku ze všech tří hlavních divizí, a to jak na čtvrtletním, tak na pololetním.

„Využili jsme výhodu zlepšujícího se prostředí ve střední a východní Evropě a dynamiky v Africe, které kompenzovaly přetrvávající negativní prostředí úrokových sazeb v eurozóně a nízkou volatilitu trhu,“ řekl CNBC náměstek generálního ředitele banky Severin Cabannes.

Banka již dříve představila čtyřletý plán, jehož cílem je snížení počtu poboček a zaměstnanců v důsledku digitalizace a automatizace. Podle Cabannese vše pokračuje podle plánu.

BRAND24

Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy korun. Bez mimořádných položek spojených s restrukturalizací budov centrály a prodeje podílu ve společnosti Visa v prvním pololetí loňského roku dosáhl čistý zisk 6,8 miliardy korun, a byl tak rovněž vyšší o 15 procent.

Česká dcera Société Générale si vedla o poznání lépe:

Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk na 7,7 miliardy korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).