Menu Zavřít

Trump si začíná prohrávat volby

5. 8. 2016
Autor: Euro

Začíná se naplňovat to, co se od excentrického miliardáře a prezidentského kandidáta Donalda Trumpa čekalo. A to, že si dokáže volby prohrát sám a demokratům stačí jen čekat.

Trump totiž během několika dnů dokázal rozžhavit do běla nejen špičky Republikánské strany, ale rovněž konzervativní voliče. Ti totiž rozhodně nejsou zvědaví na to, aby se republikánský kandidát až příliš bratříčkoval s autokratickým Ruskem, jehož předchůdce – Sovětský Svaz – nazvala republikánská legenda Ronald Reagan „říší zla“. Ani příznivcům Trumpa se poznámka o tom, že Rusové mají hledat zmizelé maily z pošty demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, zřejmě dvakrát nezamlouvala.

To je ale možná ten nejmenší prohřešek, kterého se Trump svými výroky dopustil. Nesouhlasně vnímala veřejnost především jeho přestřelku s rodinou padlého amerického muslimského vojáka a rozepře s republikánskými špičkami. Trump odmítl podpořit kandidaturu šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a senátora a bývalého prezidentského kandidáta Johna McCaina, čímž vyvolal nevoli mezi vedením Republikánské strany. Například Ryan má totiž blízko k Reinci Priebusovi, který je šéf Republikánské národní komise. Oba jsou z Wisconsinu.

Důsledkem je, že Clintonovou již veřejně podpořil republikánský reprezentant Richard Hanna, který Trumpa označil za „nezpůsobilého k veřejné správě“. Na stranu Clintonové se přidala rovněž dlouholetá sponzorka Republikánské strany a šéfka počítačového kolosu Hewlett Packard Meg Whitmanová. Clintonová tak může snadno v kampani poukázat na to, že Trump rozhodně není žádný sjednotitel národa, když dokázal rozbourat i stranu, za níž kandiduje.


Čtěte o výrocích Trumpa:

Trump ztrácí další republikány, naštval i šéfa strany

Trump: Uznejme anexi Krymu, pokud to zlepší vztahy s Ruskem

Donald Trump (Zdroj: ČTK)

Ostrá slova, která Trumpovi dokázala vyhrát republikánskou nominaci, se tak nyní obracejí proti němu, protože si vybral špatný cíl. Na padlé americké vojáky se jednoduše „nestřílí“.

BRAND24

A pokud ano, tak je to hned znát na volebních preferencích, které Trumpovi brutálně spadly. Nyní zaostává za Clintonovou podle celoamerického průzkumu NBC/
Wall Street Journal o devět procentních bodů, když před měsícem to bylo o pět bodů. Nejmenovaný Trumpův poradce pro CNN uvedl, že samotný Trump byl reakcí veřejnosti na jeho komentáře týkající se rodiny mrtvého vojáka překvapený.

Trump tak zatím poráží sám sebe, aniž by Clintonová hnula prstem. Pokud bude i nadále rychleji mluvit, než myslet, může na vítězství ve volbách velmi rychle zapomenout.

Přečtěte si další komentáře autora:

Olympijské hry jsou „prohranou záležitostí“

Pokémoni jako Facebook

Boris Johnson dostal nabídku, která se neodmítá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).