Menu Zavřít

Trump ztrácí další republikány, naštval i šéfa strany

4. 8. 2016
Autor: čtk

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump kvůli svým posledním výrokům a sporům s předními politiky ztrácí podporu dalších vlivných republikánů či sponzorů. Nedlouho poté, co oznámila významná republikánská sponzorka Meg Whitmanová, že podpoří Trumpovu sokyni Hillary Clintonovou, nahněval Trump i šéfa strany Reince Priebuse. Newyorský miliardář přes řadu konfliktů odmítl, že by jeho kampaň byla v problémech.

Trump se opřel do předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a vlivného senátora Johna McCaina, kteří byli mezi dlouhou řadou republikánů kritizujících Trumpův urážlivý výrok na adresu matky padlého amerického muslimského vojáka. Prostořeký magnát v rozhovoru pro list The Washington Post prohlásil, že Ryana ani McCaina nepodpoří v jejich snaze o znovuzvolení do Kongresu.

To podle agentury Reuters velmi rozlítilo Priebuse, který se dlouhodobě snaží mírnit napětí ve straně a sjednotit ji na podpoře kontroverzního kandidáta. „Připadá si jako blázen,“ řekl o Priebusově snaze nejmenovaný zdroj Reuters.

Trump ztrácí podporu

Od Trumpa se odvrátila i šéfka firmy Hewlett Packard Enterprise Whitmanová, která patří k nejvýznamnějším republikánským přispěvatelům. Nazvala jej autoritářem a sdělila, že bude volit Clintonovou. Ke stejnému kroku se v úterý odhodlal jako první republikánský zákonodárce newyorský kongresman Richard Hanna.

Televize CNN citovala několik řadových pracovníků Trumpova volebního týmu, kteří prý mají kvůli excesům svého šéfa pocit, že je jejich práce jen ztrátou času. Podobná atmosféra se prý šíří značnou částí štábu.

Přečtěte si, jak chce Trump zlepšovat vztahy s Ruskem:

Trump: Uznejme anexi Krymu, pokud to zlepší vztahy s Ruskem

Donald Trump (Zdroj: ČTK)

Na zprávy médií, že se jeho kampaň ocitla v kritickém bodě, Trump reagoval sebevědomým prohlášením. „V mé kampani je velká jednota, možná větší než kdy dříve. Chci všem poděkovat za skvělou podporu. Porazíme zkaženou H!“ napsal na twitteru s použitím svého oblíbeného pojmenování pro konkurentku Clintonovou. Ta jej však v posledních průzkumech poráží čím dál větším rozdílem a podle některých komentátorů může takto výrazná nejednota strany být pro Trumpa fatální.

Za všechno může zlotřilé „H“

Právě na Clintonovou později svedl zprávy o nejednotě týmu hlavní Trumpův poradce Paul Manafort. „Kampaň je na tom velmi dobře. Jsme organizovaní. Postupujeme kupředu,“ řekl televizi Fox News. Clintonová podle něho médiím nabídla teorii o nejednotě uvnitř Trumpova týmu a noviny a televize se jí chopily. Důkazem o tom, že je vše v pořádku, jsou podle Manaforta davy příznivců, kteří se objevili na posledních mítincích.

Trump se těší z nečekané podpory. Přečtěte si o tom:

Trollové z Kremlu kopou za Trumpa. Financuje je prý Putin

 Horst Seehofer a Vladimír Putin

Trump již mnohokrát vzbudil odmítavé reakce u svých spolustraníků drsnými komentáři na adresu imigrantů, muslimů či žen. Současná vlna odsudků přišla po víkendovém komentáři na adresu matky amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku. Urážku odsoudila řada Trumpových bývalých soků z primárek včetně jeho spolupracovníka Chrise Christieho.

Trumpově popularitě ve straně nepřispívají ani vstřícná slova na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina doplněná výzvou, aby USA uznaly anektovaný ukrajinský Krym za ruské území.

Uklidnit situaci se dnes pokusil viceprezidentský kandidát Mike Pence, který oznámil, že Ryan má jeho podporu pro znovuzvolení. Zda však k podobně smírnému kroku sáhne i Trump, který se prezentuje jako nepolitický kandidát bojující proti zkaženému stranickému establishmentu, je podle médií velmi nejisté.


O prezidentských volbách v USA čtěte více:

Kdo bude sedět v Bílém domě? Napoví akcie

BRAND24

Trumpovy donátory přivedl ke „králi realit“ tvrdý byznys

Budu prezidentkou všech, vyhlásila Clintonová po přijetí nominace


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).