Menu Zavřít

Vítěz americké krize studentských půjček? Armáda

19. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americká armáda tento týden oznámila, že již splnila náborový plán pro letošní rok. Do svých řad přijala více než 68 tisíc nových rekrutů. Náborářům pomohla zejména krizová situace na poli studentských půjček.

Vstupenka do střední třídy. S touto prezentací vojenské služby slaví úspěch náboráři americké armády. Studium na vysokých školách v USA je finančně velmi náročné. Průměrný absolvent dluží po promoci 31 tisíc dolarů (710 tisíc korun), pro řadu zájemců je proto nemožné za současných podmínek vystudovat.

Armáda nabízí řešení. „Po čtyřech letech služby (v armádě) můžete odejít do civilu a armáda za vás zaplatí 100 procent školného na libovolné veřejné vysoké škole kdekoliv v USA,“ uvedl šéf náboru armády, generálmajor Frank Muth.

Mělo by se platit školné na vysokých školách?

Armádě se daří plnit náborové kvóty navzdory nízké nezaměstnanosti a dobrému stavu ekonomiky. V minulosti bylo snazší získat nové rekruty, a to zejména proto, že vojenské operace v Afghánistánu a Iráku se překrývaly s obdobím hospodářské krize, připomněl web ArmyTimes.com. Náboráři se tehdy mohli kromě patriotismu odvolávat i na sociální jistoty.


„Obama potřetí“. Biden si narýsoval cestu do Bílého domu, nevěří mu ani demokraté


Armáda se také lépe přizpůsobuje novým trendům v marketingu. „Před dvěma lety jsme utráceli polovinu našeho inzertního rozpočtu na televizní reklamy. Nyní jde 90 procent do digitální reklamy,“ řekl náměstek ministra obrany Ryan McCarthy.

Studentské půjčky se letos v létě staly tématem zápasu o demokratickou nominaci do prezidentských voleb v roce 2020. Levicově orientovaný kandidát Bernie Sanders v červnu oznámil, že v případě zvolení chce odpustit půjčky absolventům z nízkopříjmových rodin a domácností a také plošně zrušit školné.

Jeho plán dluhové amnestie by se týkal 45 milionů Američanů. Vládu by stál 1,6 bilionu dolarů nyní a dalších 2,2 bilionu během příštích deseti let. Peníze by Sanders získal uvalením zvláštní daně na Wall Street.

Zrušení školného by podle Sanderse zajistilo, že „všichni Američané bez ohledu na příjmy mohou získat vysokoškolské vzdělání, které jim zajistí slušně placená pracovní místa“.

Bernie Sanders tak přitvrdil ve své rétorice z roku 2016, kdy prohrál demokratické primárky s Hillary Clintonovou.

Dále čtěte:

Bloomberg chce sestřelit Trumpa: do kampaně investuje půl miliardy dolarů

Komentář: Sonda do hlubin levičákovy duše

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Esej: Kdo po Trumpovi

„Udržme Ameriku velikou“. Trump už myslí na obhajobu mandátu

BRAND24

Trumpa vyzve levicový starosta New Yorku. De Blasio chce být prezidentem USA

Vážný soupeř pro Trumpa? Biden nad ním v průzkumu vede o 11 procent

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).