Menu Zavřít

Ředitel Nemocnice Na Homolce rezignoval kvůli výsledkům auditu

27. 7. 2018
Autor: Pavel Rakusan / Ringier a.s. / CNC / Profimedia

Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva končí ve funkci. Dohodl se na tom s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Oba se sešli dnes, Oliva ve funkci končí okamžitě. Oliva se tak rozhodl po výsledcích hloubkové kontroly veřejných zakázek nemocnice. Ministr zjištění kontroly považuje za závažná. Vedením nemocnice dočasně pověřil primáře radiodiagnostického oddělení Josefa Vymazala.

„Všechna zjištění jsem dnes osobně probral s ředitelem nemocnice Ivanem Olivou. Protože se naše názory na výsledky kontroly rozcházejí, rozhodl se pan ředitel Oliva k dnešnímu dni na pozici ředitele rezignovat. Vnímám to jako rozumný a v této situaci jediný možný krok,“ uvedl v tiskovém prohlášení Vojtěch. Jeho úřad v nejbližší době vypíše výběrové řízení na nového ředitele. Prozatím nemocnici povede primář Josef Vymazal.

Oliva dnes řekl, že rezignoval, i když se na vyhodnocení výsledku kontroly s ministrem neshodl. „Nemocnici jsem v říjnu 2014 převzal hluboce podinvestovanou a se čtvrtmiliardovým dluhem. Jsem přesvědčen, že jsem za téměř čtyři roky svého působení ve funkci ředitele se svým týmem odvedl dobrou práci a jako krizový manažer jsem svůj úkol splnil,“ uvedl.

Ministerstvo sdělilo, že kontrola hospodaření v nemocnici odhalila nestandardní postupy při zadávání veřejných zakázek, nákupy zdravotnického materiálu přes dceřinou společnost Holte Medical i po dohodě o ukončení dodávek a neplatné smlouvy za 402 milionů korun. Oliva nicméně tvrdí, že se kritizované propojení s dceřinými společnostmi podařilo zlikvidovat a nemocnice vykazovala kladný hospodářský výsledek po celou dobu, kdy ji vedl.

Podle ministerstva nemocnice nedodržela pokyn na ukončení nákupů prostřednictvím dceřiné společnosti a zavedení standardního systému nákupu. Ačkoliv byla mezi nemocnicí a firmou Holte Medical formálně uzavřena dohoda o ukončení smlouvy o dodávkách k 28. únoru, nemocnice nadále pokračovala ve vystavování objednávek za celkem zhruba 33 milionů korun, uvedla mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová.


Lov posledních partyzánů. Babišově čistce stále odolává Beneš

 Andrej Babiš


Nemocnice také podle ministerstvva uzavřela dodatek ke smlouvě na nákup zdravotnického materiálu za první čtvrtletí roku 2018 ve výši 800 milionů korun. „Předpokládaná hodnota nákupů přes Holte Medical za první čtvrtletí tohoto roku byla vyšší než hodnota finančního plnění pro stejnou společnost za celý rok 2017,“ doplnil Vojtěch.

Objednávky za 402 milionů korun jsou přitom podle jeho úřadu neúčinné, protože je vedení nemocnice v rozporu se zákonem o registru smluv uveřejnilo v neúplném textu. Podle Štěpanyové tak vedení nemocnice neoprávněně použilo peníze ze státního rozpočtu, a resort proto požádá o další přezkoumání finanční úřad.

Vojtěch vedení nemocnice kritizoval již dříve. V lednu snížil managementu odměny na polovinu, protože nemocnice neukončila nákupy zdravotnického materiálu přes Holte Medical. Na problém upozorňovali Piráti, vedení nemocnice pochybení odmítalo. Ministr tehdy uvedl, že pokud nebude náprava do konce března, zváží personální změny.

BRAND24

Ministr Adam Vojtěch v minulosti odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou nebo ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Vrbovskou nahradil od května František Novák, i toho ale ministr v červenci odvolal v souvislosti se staršími zakázkami.

Dále čtěte:

Vojtěch pokračuje v čistce. Odvolal ředitele nemocnice Na Bulovce Nováka

Vojtěch odvolal ředitelku Nemocnice Na Bulovce Vrbovskou

Kabinet v demisi pokračuje v čistce. Vojtěch odvolal svého předchůdce Němečka

Další ředitel končí. Metnar odvolal šéfa Zdravotnického zařízení ministerstva vnitra

Lež v přímém přenosu: vláda tvrdí, že má vyhazovy úředníků schválené z Bruselu. Nemá

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Babiš: Jsme legitimní vláda, čistky neprovádíme

Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).