Menu Zavřít

Hermanova rozlučka za 450 milionů: ministr podepsal smlouvu o odkupu vepřína

23. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Stát uzavřel smlouvu s majitelem vepřína v Letech u Písku, který stojí v místě koncentračního tábora pro Romy. Stát za budovy a pozemky zaplatí 450,8 milionu korun včetně daně. Kupní smlouvu podepsali ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech. Schvalovací doložku za stát podepsal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Na sanaci a další úpravy areálu vepřína vynaloží stát podle odhadů ještě 120 milionů korun.

Chov vepřů má v Letech skončit do jara. Důstojný památník by mohl na místě vzniknout během nejbližších let.

Po podpisu smlouvy musejí dát souhlas s prodejem areálu státu ještě akcionáři podniku na valné hromadě. Je svolána na 4. prosince. V návrhu usnesení valné hromady stojí, že dnes podepsaná smlouva nabude účinnosti 15. února 2018 a splatnost je nejpozději do 31. října 2018. Vláda koupi schválila v srpnu, koncem října odtajnila smlouvu.

Stát ještě investuje do sanace. Přibližně 90 milionů korun bude stát odstranění budov a ekologické zátěže, 20 milionů korun se odhaduje na vybudování pietního místa. „S náklady na památník by mohly pomoci zdroje z takzvaných norských fondů,“ řekl náměstek. Na podobu památníku bude vypsaná architektonická soutěž. Předtím se ještě na místech odstraněných budov uskuteční neinvazivní archeologický průzkum.


Komentář: Prasárna v prasečáku

 Páral


Dnešnímu podpisu přihlížel také bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který vyřešení dlouholetého problému s vepřínem deklaroval jako jednu ze svých priorit. Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu, dnes poděkoval jménem všech pozůstalých za to, že vláda vyřešila dlouholetý problém.

O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovořilo víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly. K uzavření vepřína Česko dostávalo výzvy ze zahraničí, romské komunity letošní rozhodnutí vnímají jako úlevu a zadostiučinění.

Společnost AGPI původně upřednostňovala výměnu za vepřín na jiném místě, letos ale souhlasila s finanční kompenzací. Pozemky pod budovami patří státu. Areál v Letech se stavěl od roku 1972, umístěno tam bylo 13 tisíc prasat. V první etapě vzniklo deset hal, v druhé tři haly, plocha areálu je 7,1 hektaru.

BRAND24

Čtěte více:

Utajené Lety

Popřel Babiš holokaust? Lety u Písku podle něj koncentrák nebyly

Provozovatel vepřína v Letech musí vrátit dotaci. Podle Bruselu ji získal neoprávněně

Aktivisté usvědčili Zemana z další lži. Tentokrát o táboře v Letech

 To je jistě jenom nějaká shoda náhod, a nikoli vzkaz Milošovi.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).