Menu Zavřít

Obraně dochází trpělivost se svazem veteránů. Metnar přehodnotí spolupráci

1. 11. 2018
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Ministr obrany Lubomír Metnar zreviduje dohodu, na jejímž základě rezort pomáhá Českému svazu bojovníků za svobodu. Nedávné i dřívější kroky svazu provází kritika.

„Od ředitele odboru pro válečné veterány jsem si vyžádal podklad ke spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu, a až ho obdržím, rozhodnu se o dalším postupu,” řekl ministr Lubomír Metnar týdeníku Euro. Důvod? „Vnímám některé rozporuplné kroky vedení svazu,” dodal ministr s tím, že si zároveň uvědomuje, že svaz sdružuje čtyři tisíce členů včetně veteránů.

V čele Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) stojí Jaroslav Vodička, který dlouhodobě vyvolává velké kontroverze. Řada lidí už kvůli jeho výrokům a stylu vládnutí a hospodaření z organizace odešla. Naposledy na sebe upozornil v předvečer oslav stého výročí založení Československa.


Svaz bojovníků nejen za svobodu: bratři a sestry, potřebuji peníze

Šéf Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička a prezident Miloš Zeman.


Nejdříve udělil svazový odznak „Za vlast a za svobodu“ komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který na konci 80. let jako příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti mlátil protirežimní demonstranty a dodnes na tom nevidí zvláštního. Během oslav 28. října pak sám Vodička, bývalý konfident Veřejné bezpečnosti, vystoupil s projevem v Národním památníku Vítkov.

BRAND24

U obou akcí musela díky uzavřeným smlouvám mezi ČSBS a ministerstvem obrany sekundovat armáda. Jednou jako čestná stráž s praporem, podruhé jako dechový kvintet. Jak už web Euro.cz napsal dřív, letos se takto vojáci zúčastní celkově třiceti akcí ČSBS. To by se do budoucna mohlo změnit, pokud ministr Lubomír Metnar memorandum změní.

Čtěte také:

Komunista Ondráček dostal ocenění za příspěvky na pomníky, vysvětluje Vodička

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).