Menu Zavřít

Istanbul otevřel gigantické letiště. Do deseti let má být nejrušnější na světě

29. 10. 2018
Autor: čtk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes slavnostně otevřel nové letiště v Istanbulu. Konkurovat má Dubaji a úřady ho představují jako největší na světě. V první fázi by mělo ročně obsloužit 90 milionů cestujících, do deseti let by jich mělo být 200 milionů, uvedla agentura DPA. Dnešní ceremonie se konala symbolicky v den 95. výročí vzniku Turecké republiky, spuštění plného provozu se plánuje na konec prosince.

Podle údajů provozní společnosti IGA vyšla stavba nového letiště na 10,25 miliardy eur (asi 265 miliard korun). První let se uskuteční ve středu, a to do hlavního města Ankary. V mezičase do zahájení plného provozu budou letadla létat jen do pěti destinací. Do roku 2020 by měla k novému letišti, které se má jmenovat pouze Letiště Istanbul, vést linka metra.

Pokud se naplní předpoklady o počtu cestujících, pak by nové istanbulské letiště skutečně bylo největší na světě. V současné době patří prvenství americké Atlantě, kde letiště za loňský rok podle DPA odbavilo 104 milionů cestujících.

„Doufám, že letiště… pomůže našemu regionu i světu… je to letiště, jaké si Istanbul zaslouží,“ řekl prezident během slavnostního ceremoniálu, kterého se zúčastnili zástupci balkánských zemí a zemí Střední Asie, katarský emír Tamim bin Hamad Sání a kontroverzní súdánský prezident Umar Bašír. Na něj vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu již před několika lety zatykač pro podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Erdogan je znám svou vášní pro prestižní a megalomanské projekty. Tento, který je stále ve výstavbě, je přitom sporný. Ochránci přírody například kritizují jeho dopady na životní prostředí, které označují za ničivé. Turecké vedení také potlačilo stávku dělníků, kteří letiště stavěli a některé z nich zatklo. Úřady uvádějí, že jich od zahájení prací začátkem roku 2015 na staveništi asi 30 zahynulo, podle odborů je ale tento počet silně podhodnocený, poznamenala agentura AFP.

Dosavadní mezinárodní Atatürkovo letiště v Istanbulu bude na konci prosince uzavřeno. Na jeho místě vznikne park a výstaviště, zopakoval dnes Erdogan.

BRAND24

Dále čtěte:

100 let republiky: Letiště Ruzyně je po 81 letech znovu na křižovatce dějin

10 nejhorších letišť na světě. Podívejte se, odkud pravděpodobně neodletíte včas

10 nejnebezpečnějších aerolinek světa. Těmhle se raději vyhněte

Business class je pro chudé. Největší komfort nabízí první třída Etihad a Emirates

Na kterém letišti se nejlépe najíte? Za nejvyšší kvalitou musíte do Asie

22 dalších otázek o cestování letadlem. Opravdu nemám po přistání tleskat?

Mezi elitou: Ruzyně aspiruje na nejlepší evropské letiště

 Letiště Václava Havla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).