Menu Zavřít

Praha zvýší nájmy u tisíců městských bytů o čtvrtinu

27. 5. 2019
Autor: CC BY-SA 3.0: Šjů-Wikimedia Commons

Pražský magistrát zruší dosavadní slevu 25 procent na nájemném u 2326 bytů, tedy u zhruba třetiny svého bytového fondu. Dnes to schválili pražští radní. Vedení Prahy v roce 2012 zvýšilo nájmy o tehdy povolené maximum, ale zároveň zavedlo slevu, která ponechala částky na původní úrovni. Chtělo se tím pojistit do budoucna pro případ, že by tehdy schvalovaný nový občanský zákoník možnost zvyšování omezil.

„I když jsme zrušili slevu, tak nové ceny budou pořád velmi dostupné proti tržním cenám,“ uvedl radní Adam Zábranský (Piráti). Dodal, že zvýšení bude znamenat zhruba 35 milionů korun ročně navíc do městského rozpočtu. Například na Starém Městě v bytě 3+1 nájemníci zaplatí namísto osmi tisíc korun zhruba 11 tisíc korun, na Černém Mostě pak nájemné ve stejném bytě vzroste ze zhruba 5600 korun na 6800 korun.

Podle radního zatím není jasné, jestli město zároveň využije možnosti zvýšit nájemné běžným způsobem, což může nájemce podle občanského zákoníku učinit o 20 procent každé tři roky. „Nájemné budeme upravovat tak, abychom to dali na nějakou cílovou úroveň,“ uvedl radní a dodal, že budou chtít dosáhnout stejné úrovně pro celý bytový fond. Část příjmů z nájmů, které činí zhruba půl miliardy ročně, by také měla v budoucnu jít do tzv. fondu dostupného bydlení. Ten je určen pro opravy stávajících a budování nových bytů.

Mají se nájmy u městských bytů zvyšovat?

Kolem bytové politiky v poslední době panují spory v koalici. Na posledním jednání zastupitelstva hlasovaly Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) proti Pirátům a Praze Sobě v otázce pokračování již přislíbených prodejů městských bytů na Černém Mostě. Opozice spolu se Spojenými silami odhlasovaly, že se byty doprodají. Dříve se koalice dostala do sporu ohledně návrhu Pirátů analyzovat počty prázdných bytů v metropoli pomocí elektroměrů, proti čemuž se ostře postavil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města to chce řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů. Ty by měly sloužit zejména sociálně slabším a pro město potřebným profesím, jako jsou zdravotníci či učitelé.

BRAND24

Šéf CRE Ctibor: Praha zmizela z mapy světa. Globální investory nezajímá

Přečtěte si také:

Cizinci koupí až čtvrtinu nových bytů v Praze. Atraktivní je pro ně centrum

Cena za úspěch. Pražské nemovitosti se stávají trofejními aktivy

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

Tři pětiny bytového trhu v Praze si mezi sebe rozdělila desítka developerů

Starší byty v Praze jsou téměř šestkrát dražší než v Ústí nad Labem

Kupujete nemovitost? Pozor na zástavní právo smluvní

Potřetí v řadě pokles. Průměrná sazba hypoték se v dubnu snížila na 2,85 procenta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).