Menu Zavřít

Ještě zelenější Evropa: posílená frakce slibuje radikálnější politiku

28. 5. 2019
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Frakce zelených europoslanců po volbách posílila a zároveň slibuje, že bude stupňovat klimatickou politiku. Před volbami měla 52 poslanců, nyní 69. Výhodou zelených politiků je to, že jsou přijatelným partnerem pro nejsilnější frakci – lidovce. Zelení uspěli zejména v Německu, kde se stali druhou nejsilnější stranou. Vyhráli v největších městech - Berlíně, Hamburku i Mnichově.

Ve volbách do Evropského parlamentu kromě nacionalistů posílili také zelení. Pro oslabenou, ale stále nejsilnější frakci lidovců budou pravděpodobně jedním z partnerů při sestavování nové Evropské komise.

Zelení europoslanci se už nechali slyšet, že budou prosazovat radikálnější klimatickou politiku, než tomu bylo dosud. „Máme nyní velkou zodpovědnost, protože nám voliči dali důvěru,“ řekl jeden z vedoucích kandidátů zelené frakce Bas Eickhout.

Hlasovali jste ve volbách do Evropského parlamentu?

Pro mnoho mladých Evropanů jsou zelení politici první volbou a požadují důraznou politiku ochrany klimatu, dodal nizozemský politik. „Chtějí po nás změnu směřování Evropy.“

Nejvíce zelení posílili v nejlidnatější zemi EU, v Německu. Stali se druhou nejsilnější stranou. Zvítězili v devíti z deseti největších německých měst, včetně tří největších – v Berlíně, Hamburku i Mnichově.


Volby do Evropského parlamentu: sledovali jsme minutu po minutě


Ve Francii byli třetí, ve Velké Británii porazili konzervativce a skončili na čtvrtém místě. Zelení tak budou důležití při schvalování nové legislativy. Nejsilnější frakci evropských lidovců vede německý politik z CSU Manfred Weber, jenž je také favoritem na nového šéfa Evropské komise. Weber přiznal, že se zelenými bude muset jednat o podpoře. „Měli bychom si společně sednout a připravit mandát na dalších pět let,“ připustil bavorský politik.


Jídlo v koši: nejvíce plýtvá „klimaticky zodpovědná“ nastupující generace


Zelení ale budou požadovat za svou podporu silnější slovo v klimatické politice. „Budeme potřebovat mnohem vážnější opatření v ochraně klimatu, skutečnou změnu postoje. Cenu za emise oxidu uhličitého, regulaci letectví, důraz na ekologické zemědělství,“ vyjmenoval Eickhout.

Je pravděpodobné, že zelení budou požadovat radikálnější snižování produkce emisí skleníkových plynů. Dosud se EU zavázala snížit emise o 40 procent do roku 2030 oproti stavu v roce 1990. To znamená, že bude sílit tlak na změny v energetice a automobilovém průmyslu. O radikálnější klimatické politice mluví i německý zelený europoslanec Sven Giegold. V příštích letech má být v Evropě na prvním místě a nehrát pouze symbolickou roli.

BRAND24

Finští zelení: Že jsme začali podporovat jádro? Nesmysl, výstavba reaktorů je fiasko

Dále čtěte:

Pozor na Rusko. Zelení varují východní státy EU před Rosatomem

Ambiciózní klimatický plán: Praha v žebříčku měst chybí

Svět naruby: levičáci z Berlína bojují za zrušený supermarket Aldi

Zahrada Evropy mizí. Španělsko se mění na poušť

Politika dotací skosila třetinu evropských rodinných farem. Peníze shrábl Agrofert a spol.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).