Menu Zavřít

Svět naruby: levičáci z Berlína bojují za zrušený supermarket Aldi

19. 4. 2019
Autor: Paul Zinken/dpa/ Profimedia

Supermarket řetězce Aldi v berlínské čtvrti Kreuzberg skončil k poslednímu březnu. Má ustoupit novým obchodům s luxusnějšími potravinami v biokvalitě. Proti zavření pobočky německého řetězce protestují místní obyvatelé, kteří chtějí mít přístup k finančně dostupným základním potravinám.

Prodejna Aldi Nord v tržnici Markthalle Neun v berlínské čtvrti Kreuzberg ukončila svou činnost k 31. březnu. Vyvolala tím protest několika stovek místních obyvatel, kteří přišli před budovu tržnice vyjádřit svou nespokojenost, že zmizel supermarket, jenž nabízí levné potraviny.

Agentura DPA tuto skutečnost glosovala slovy, že se svět zbláznil, protože tradičně levicoví obyvatelé této čtvrti bojují za záchranu obchodu velkého řetězce. Přitom jsou tradičně proti kapitálu a nadnárodním firmám.

Znemožnili například výstavbu kampusu firmy Google pro startupové firmy, mocný koncern musel plán loni na podzim zrušit. Na pobočku McDonald´s útočili levicoví extremisté v roce 2017 kameny a zápalnými lahvemi.

Aldi patří mezi nejúspěšnější německé řetězce s potravinami, operuje v mnoha zemích, včetně Spojených států a Austrálie.

Rozšíření řetězce Aldi ve světě:

Kde jsou pobočky řetězce Aldi.

Modře Aldi Nord, oranžově Aldi Süd.

Nyní obyvatelé čtvrti, jež stojí v blízkosti bývalé zdi, bojují za zachování „obyčejného“ obchodu, který nabízí levné potraviny. Podle nich z jejich čtvrti mizí dostupnost základních potravin a služeb. Pobočka musí ustoupit luxusnějším obchodům.

Dříve špinavá a laciná čtvrť Kreuzberg se mění na luxusní adresu v hlavním městě Německa. Zdražování nájmů vede k tomu, že běžné obchody mizí. Bývalá tržnice nabízí místo pro stánky s biopotravinami a pro malé restaurace. Jídlo tu je pochopitelně o dost dražší, než za jaké ceny prodával potraviny diskontní řetězec. Podle místních je potřeba skončit s „Luxus-Food-Porn-Halle“, jež je hlavně atrakcí pro turisty.

Starousedlíci bojují proti gentrifikaci, kdy bohatí lidé kupují nemovitosti v dříve chudých čtvrtích. Mizí obyčejné bary a restaurace, stoupá počet podniků pro bohatší lidi. Anarchistický duch Kreuzbergu a potažmo celého Berlína mizí.

Majitelé tržnice nicméně odmítají, že by Aldi mohlo svou pobočku obnovit. Diskuze s místními má ale pokračovat. Dvě stovky metrů od Markthalle Neun stojí nicméně pobočka supermarketu Lidl, největšího konkurenta řetězce Aldi.

BRAND24

Dále čtěte:

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

Lidl vstupuje do byznysu zpracování odpadů. Ušetří miliardy

Lidl chtěl dobýt Ameriku. Skončilo to debaklem

Modelka Heidi Klum měla pomoci řetězci Lidl uspět na americkém trhu, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).