Menu Zavřít

Ambiciózní klimatický plán: Praha v žebříčku měst chybí

17. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Londýn, Paříž, Barcelona mají ambiciózní klimatické cíle. Radnice si stanovily například uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Praha ale v žebříčku nejekologičtějších měst světa, který sestavuje britská organizace CDP, chybí. Loni žádná data o svých klimatických plánech nedodala.

Ve městech žije více než polovina světové populace, proto je důležité, jak se jejich radnice postaví k závazkům snižování emisí skleníkových plynů,vyplývajícím z pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Londýnská nezisková organizace CDP (Carbon Disclosure Project), jež vytváří tlak na veřejné i soukromé instituce, aby zveřejňovaly produkci skleníkových plynů, sestavila žebříček měst, které se chovají nejvíce ekologicky.

Má být Praha v klimatických cílech více ambiciózní?

Do takzvaného seznamu A zařadila 43 měst. Ta mají jasný plán, jak snižovat emise skleníkových plynů. Z celkových 596 měst, která hodnotila, je to ale pouze 7 procent.

Z evropských měst tam patří například Barcelona, Paříž, Londýn, Reykjavík nebo Haag. Web Euro.cz zajímalo, jak v tomto srovnání dopadla Praha. „Bohužel, město Praha nám v roce 2018 neodpovědělo,“ reagoval mluvčí organizace Joshua Snodin.


Šéf CRE Ctibor: Praha zmizela z mapy světa. Globální investory nezajímá


Aby město získalo hodnocení A, musí veřejně publikovat klimatické plány, mít přehled o produkci emisí a cíl snižování emisí skleníkových plynů na území celého města, vysvětlil Snodin.

Kyra Applebyová z CDP tvrdí, že je nezbytné, aby se města také podílela na aktivní roli při prosazování klimatické politiky, spoléhat na kroky vlády nestačí. Dvě třetiny emisí skleníkových plynů totiž v globálním měřítku souvisí s činností a aktivitami měst. „Města jsou místy inovací a podnikání, proto je důležité, aby jednala tak, abychom plnili globální klimatické cíle,“ uvedla Applebyová.

Příklady opatření měst, které získaly hodnocení A
Londýn
Řidiči starších vozů musí platit poplatek za vjezd do centra města.
Tchaj-pej
Pro město je prioritou v boji proti suchu šetrné hospodaření s vodou. Radnice opravila od roku 2015 přes dva tisíce případů úniku vody z vodovodní sítě. Tím ušetřila 600 milionů litrů vody ročně.
Calgary
Budování nové sítě lehkého metra (podpovrchová tramvaj) Green Line. První etapa má být dokončena v roce 2026. Každý rok se má snížit počet emisí z dopravy o 30 tisíc tun ekvivalentu CO2. Zdroj: CDP

Hlavní město Islandu Reykjavík už nyní využívá ze sta procent obnovitelné energie, San Francisco své energetické potřeby pokrývá z 60 procent z obnovitelných zdrojů. Města Londýn, Paříž, Barcelona, Sydney, New York, Seattle, Boston vyhlásila cíl být do roku 2050 uhlíkově neutrální, tedy neprodukovat emise skleníkových plynů.


Carsharing na vzestupu: přichází italská Anytime, sdílení aut chystá RegioJet i Praha


Magistrát Prahy na dotazy ohledně svých klimatických cílů neodpověděl. Primátor Zdeněk Hřib ještě před listopadovými volbami slíbil, že Praha vysadí pod jeho vedením do osmi let milion stromů a bude rozšiřovat zelené střechy.

Hřib v rozhovoru pro týdeník Euro slíbil podporovat elektromobilitu a výstavbu dobíjecích stanic, plánuje pokročit ve výstavbě trasy metra D. Magistrát připravuje akční plán pro udržitelnou energii a klima. Do roku 2030 by se se měly uhlíkové emise snížit o 40 procent.

BRAND24

Dále čtěte:

Ochrana klimatu nesmí být na úkor evropského průmyslu, řekl Babiš

Řepka hned tak nezmizí: Česko místo elektromobilů preferuje biopaliva

Žluté Česko: větší podniky pěstují řepku na 12,5 procentech výměry

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).