Menu Zavřít

Už to přišlo. Česko dostalo finální nabídky na nové helikoptéry

24. 6. 2019
Autor: Ondřej Stratilík/Euro

Praha má tři možnosti. Buď si koupí tucet blackhawků za 13,2 miliardy, dvanáct strojů z Bell Helicopter za 14,5 miliardy, nebo tenhle souboj odpíská a osloví evropské výrobce.

“Převzali jsme dnes oficiálně dvě nabídky,” prohlásil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po pondělním setkání s americkým velvyslancem Stephenem B. Kingem. “Komise složená ze zástupců ministerstva a armády nyní bude mít za úkol je posoudit, vyhodnotit a doporučit závěry,“ nastiňuje Metnar.

Ministerstvo obrany tak má na stole dvě varianty. Tou levnější je pořízení dvanácti strojů Black Hawk za 589,9 milionu dolarů, tedy zhruba 13,2 miliardy korun. Pro nákup vrtulníků z továrny Lockheed Martin-Sikorsky hraje to, že je provozují i Slováci.


Hra na nakupování: armádní kontrakty jsou nad síly hnutí ANO


Druhou možností je nákup osmi víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyř útočných AH-1Z Viper za celkových 645,9 milionu dolarů (v přepočtu 14,5 miliardy korun). Výhodou této nabídky od Bell Helicopter je především fakt, že stroje UH-1 mají bohaté operační a bojové zkušenosti, Česko by navíc mohlo být první středoevropskou zemí vyzbrojenou těmito helikoptérami.

ebf 24 - tip duben

Odborná komise teď musí posoudit, jestli nabídky skutečně odpovídají všem požadavkům českých vojáků. Z dřívějších vyjádření generálního štábu je nicméně zřejmé, že nejspíš ano. Pokud by přece jen výběr nedopadl, otevřou se dveře pro ostatní výrobce, na šanci čekají především daleko levnější Leonardo (AW139M) a Airbus Helicopters (H145M).

Přečtěte si také:

Obrana už ví, kolik potřebuje na vrtulníky z USA. A levné to nebude

Armáda podepsala smlouvu na dodávku 62 vozidel Titus za šest miliard korun

Komentář: Metnar selhává. Tlačí obranu do maléru

Vlažné tempo: obrana hledá náměstka pro vyzbrojování už pět měsíců

Moskva komplikuje Slovensku zakázku na opravu vrtulníků. Těžit z toho může Praha

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).