Menu Zavřít

Šlechtová: Nákup vrtulníků by mohl být zahájen v létě

14. 3. 2018
Autor: čtk

Nákup víceúčelových vrtulníků pro armádu by mohl být v ideálním případě zadán v létě, řekla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Po generálním štábu nyní požaduje vedení ministerstva poslední upravení zadávací specifikace. Termín vojáci dostali do pátku, požadují ale více času.

Ministerstvo chce armádě koupit 12 nových víceúčelových vrtulníků, které nahradí bojové vrtulníky Mi-24. Česká vláda v minulosti oslovila americkou a italskou vládu. Americká vláda nabídla vrtulníky UH-1Y od americké firmy Bell, italský kabinet stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo.

Podle Šlechtové ani jedna z firem požadavky armády nesplnila. Na armádě si proto vyžádala upřesnění toho, co po vrtulnících vojáci chtějí. Poslední ujasnění požadavků armády chce Šlechtová do pátku. Rozhodnutí, zda by byla zakázka zadána mezivládní dohodou, nebo by byla použita výjimka ze zákona o zadávání veřejných zakázek, by chtěla oznámit na začátku dubna. Šlechtová by chtěla oslovit více než jednu firmu či stát.

Podle náměstka ministerstva obrany Daniela Koštovala náčelník generálního štábu Josef Bečvář požádal o prodloužení pátečního termínu, do kterého má dodat doplnění specifikace. Bečvář předpokládá, že generální štáb se s ministerstvem na podrobnostech dohodne do konce března.


Čtěte komentář k tématu:

Krycí jméno Mluvka bez odvahy

Ondřej Stratilík


Vedení ministerstva a armády se pře, zda vojáci měli reálné požadavky na nakupované vrtulníky. Šlechtová v minulosti podotkla, že si nemyslí, že česká armáda potřebuje něco, co ani není na trhu. Bečvář opakovaně odmítl, že by armáda chtěla „science fiction“ nebo že si vojáci něco „vymýšlejí“. Dnes řekl, že na počátku byly požadavky napsány tak, aby armáda získala vrtulník, který bude moct využívat dalších 20 až 30 let. Na základě získaných informací, které obraně poslali zájemci o zakázku, pak podle něj vojáci dospěli k závěru, že některé věci musí být přehodnoceny.


Armádní nákupy drhnou:

Nákup izraelských radarů se komplikuje. Kvůli neschváleným dokumentům

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Ruční raketový protiletadlový systém RBS-70 Saab Bofors Dynamics


Šlechtová dnes poznamenala, že termín zadání zakázky bude záležet i na rychlosti „fungování generálního štábu“. „Už to jsou tři měsíce, kdy si trochu pinkáme se specifikací,“ řekla. Všichni podle ní chtějí obměnu vrtulníků, a nerozumí proto, proč to tak dlouho trvá.

Úkolem požadovaných vrtulníků bude letecká přeprava vojáků, přímá podpora pozemních sil, průzkumu, zdravotnický odsun nebo úkoly ve prospěch integrovaného záchranného systému. Ministerstvo bude chtít koupit nejen samotné stroje, ale i jejich výstroj a vybavení, včetně výzbroje a munice. Součástí zakázky bude také logistická a servisní podpora po dobu celého životního cyklu a výcvik leteckého personálu.

CONTENT24

To je on. Podívejte se na vrtulník, který USA nabízejí Česku

Čtěte také:

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Požadavky armády na vrtulníky jsou nesplnitelné, tvrdí Šlechtová

Armáda bez výdělku: český „Air Force One“ půjde do muzea


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).