Menu Zavřít

Útoky povzbudily jaderné ambice Rijádu. Palivo si budeme vyrábět sami, hlásí Saúdové

16. 9. 2019
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii zvyšují napětí mezi Saúdskou Arábii a Iránem. Nově jmenovaný ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán už varoval před tím, že Saúdská Arábie si chce vyrábět jaderné palivo do svých bloků sama, to znamená mít vlastní program obohacování uranu. Ten by se mohl použít i pro vojenské účely. Tendr na výstavbu prvních dvou bloků v království se má uskutečnit v roce 2020.

Napětí mezi blízkovýchodními mocnostmi Saúdskou Arábií a Íránem po víkendových útocích provedených drony na ropná zařízení firmy Saudi Aramco roste.

Zvyšuje se také riziko spuštění jaderných závodů mezi oběma zeměmi. Nový ministr energetiky Saúdské Arábie jmenovaný 8. září, princ Abdalazíz bin Salmán, se v reakci na obnovení íránského jaderného programu důrazně vyslovil pro podporu jaderné energetiky a vlastní obohacování uranu.

V plánovaných dvou reaktorech, na které má být vypsán tendr v příštím roce, mělo být původně používáno jaderné palivo z dovozu, upozornil německý deník Handelsblatt.

Princ Abdalazíz ale zdůraznil, že země chce mít kontrolu nad celým jaderným cyklem. Fakt, že je prvním členem královské rodiny v křesle ministra energetiky, ukazuje na to, jaký význam Rijád celé věci přikládá.


Jaderné arabské jaro. Reaktory chce Saúdská Arábie, Egypt i Jordánsko

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán, ilustrační foto


Výroba jaderného paliva přitom může vést i k využití pro vojenské účely, což také nový ministr připomenul po uvedení do funkce. „Pokračujeme opatrně. Vyzkoušíme nejprve dva reaktory,“ vzkázal na dálku Íránu. Do výběrového řízení v hodnotě několika miliard dolarů by se měly zapojit americké, ruské, čínské, francouzské a jihokorejské firmy.

Saúdové podporují iniciativu amerického prezidenta Donalda Trumpa maximalizovat nátlak na teheránský režim. Američtí vojáci už jsou poprvé od irácké války přítomni v Saúdské Arábii jako pozorovatelé, a to v reakci na útok ropných tankerů v červenci. Saúdská Arábie, Britové a Američané obvinili z útoku Írán, který to popřel.

Stejně tak Teherán odmítá poslední útoky na ropná zařízení státní firmy Saudi Aramco. Jedná se o útok pocházející z Jemenu, ke kterému se přihlásili povstalci Húsiové. Ti jsou podporováni Teheránem. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zdůraznil, že za útoky stojí Írán.

Mezinárodní organizace pro atomovou energii 8. září uvedla, že Írán instaloval moderní centrifugy pro obohacování uranu u města Natanz. Ministři zahraničí Německa, Francie a Velké Británie vyjádřili nad tímto krokem znepokojení. Velitelé íránských revolučních gard také pohrozili tím, že zaútočí na americké základny v Bahrajnu nebo Kataru.

Dále čtěte:

Americká ropa pro Česko. V dubnu dorazilo prvních 57 tisíc tun

BRAND24

Ropný gigant Saudi Aramco získal horší úvěrový rating, než čekal. Uškodil mu vliv Rijádu

Norský státní fond mění strategii. Plánuje omezit závislost na ropě a plynu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).