Menu Zavřít

Americká ropa pro Česko. V dubnu dorazilo prvních 57 tisíc tun

18. 6. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Podíl Ruska na dodávkách ropy pro Unipetrol klesá. V dubnu dorazila první zásilka z USA.

Dovoz ruské ropy do Česka je stále menší. Podle údajů Českého statistického úřadu za leden až duben letošního roku nastal pokles o 14 procent na 1,03 milionu tun. Naopak vzrostl objem dovozu z Ázerbájdžánu o 40 procent na 738 tisíc tun. Současně do českých rafinerií míří v menších objemech ropa z netradičních zdrojů - Saúdské Arábie a Spojených států amerických.

Zatímco v minulých letech zajišťovalo Rusko okolo 60 procent dovozu, letos od ledna do dubna je to zatím jen 44 procent. Podíl zřejmě dále klesne. Během května totiž byly dodávky ropovodem Družba ochromeny vinou znečištění ropy organickým chloridem. Česko tak bylo zásobováno výhradně ropovodem TAL z Terstu a také ze státních ropných rezerv.


Přečtěte si: Kontaminovaná ropa srazila příjmy Ruska z vývozu o miliardu dolarů


Letos v dubnu prvně v novodobé historii dorazila do Česka dodávka ropy ze Spojených států. Jednalo se o 57 tisíc tun, což odpovídá jednomu tankeru střední velikosti. Američtí producenti totiž v posledních letech masivně navyšují těžbu díky horizontálním vrtům a hydraulickému štěpení hornin. V případě lehké ropy s nízkým obsahem síry mají Spojené státy tolik suroviny, že mohou část produkce vyvážet.

Naopak dodávka ze Saúdské Arábie není novinkou, dochází k nim již od června roku 2016. Větší objemy saúdské ropy místo ruské nakupuje v posledních letech i vlastník Unipetrolu - polský PKN Orlen. K budoucím nákupům z různých zdrojů se však Unipetrol nechce vyjadřovat.

Dále čtěte:

Novým předsedou představenstva provozovatele ropovodů Mero je Jaroslav Kocián

EU se dohodla na kompromisních pravidlech pro plynovod Nord Stream 2

BRAND24

Plynárenská firma Linde chystá zpětný odkup akcií za šest miliard dolarů

Doplnění zásob ropy po výpadku Družby bude Správě hmotných rezerv trvat půl roku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).