Menu Zavřít

Norský státní fond mění strategii. Plánuje omezit závislost na ropě a plynu

9. 3. 2019
Autor: Pixabay.com

Norský státní investiční fond, který je největší na světě a který disponuje majetkem zhruba za bilion dolarů, po letech zásadně změní strategii. Prodá podíly ve společnostech, které se zabývají jen průzkumem a těžbou ropy a plynu, podíly v integrovaných energetických společnostech si ale ponechá. Počítá s tím plán, který dnes představila norská vláda a jehož smyslem je omezit závislost na ropě a plynu. Z výnosů fondu vláda plánuje financovat důchody.

Podle návrhu, který musí schválit parlament, by si tak fond měl ponechat podíly ve velkých energetických skupinách jako je britsko-nizozemský podnik Royal Dutch Shell nebo americký ExxonMobil. To znamená v podnicích, které se kromě průzkumu a těžby ropy a zemního plynu věnují i zpracování, distribuci pohonných hmot a dalším navazujícím činnostem.

Rozhodnutí změnit strategii fondu se netýká státní energetické společnosti Equinor ani podílů v norských ropných a plynových polích, uvedla agentura Reuters.

„Vláda navrhuje vyloučit z fondu společnosti, které jsou v energetickém sektoru klasifikovány jako průzkumné a těžební, aby snížila riziko dopadu cen ropy na norskou ekonomiku,“ uvedlo ministerstvo financí.


Norsko se obává změn v energetice. V ropě a plynu má 800 miliard dolarů

Norsko a těžba ropy, ilustrační foto


Fond byl založen v roce 1990 a jeho tržní hodnota aktuálně dosahuje 8,87 bilionu norských korun (1,01 bilionu dolarů; 23,1 bilionu korun). Fond koncem loňského roku vlastnil v ropných společnostech jako je BP, Shell či Total akcie za 37 miliard dolarů. Vláda se nyní hodlá zbavit akcií 134 firem v celkové hodnotě kolem osmi miliard dolarů. Harmonogram prodeje podílů ministerstvo nezmínilo. Akcie, které budou prodány, budou nahrazeny jinými investicemi.

BRAND24

Norsko je největší producent ropy a zemního plynu v západní Evropě. Fond investuje přebytky z produkce ropy a plynu do akcií, dluhopisů a nemovitostí v zahraničí. Spravuje ho centrální banka s cílem střádat obyvatelům Norska peníze na důchod.

Dále čtěte:

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Hon za proudem. Těžaři kryptoměn bojují o zelenou energii ve Skandinávii

„Nová kapitola“ norské těžby spěje k soudu. Vláda čelí žalobě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).