Menu Zavřít

Nejen plynovody. Hladoví Australané se přihlásí i o obchodní část innogy ČR

16. 9. 2019
Autor: čtk

Pouhé dny zbývají do rozhodnutí Evropské komise, zda bude vyžadovat prodej české větve energetické skupiny innogy. Její sloučení s konkurenčním koncernem E.ON totiž není průchodné přes regulátory kvůli dosažení příliš vysokého podílu na trhu se zemním plynem. Vedle známých uchazečů má podle informací webu Euro.cz o obchodní část innogy zájem ještě jeden zájemce – australská finanční skupina Macquarie.

Macquarie, přesněji její investiční divize Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), přitom není v Česku žádným nováčkem. Na konci roku 2010 koupila za 574 milionů eur společnost České Radiokomunikace. V roce 2013 získala 35procentní podíl v české plynovodní síti innogy Grid Holding, který později navýšila na 49,96 procenta. Na začátku roku 2017 došlo na zatím největší transakci, kdy Australané odkoupili 31procentní podíl v infrastrukturní divizi Energetického a průmyslového holdingu (EPH) za zhruba 1,5 miliardy eur.

Současně je známo, že fondy MIRA letos na konci dubna uplatnily svou opci a přihlásily se o odkup zbývajících 50,04 procenta akcií společnosti innogy Grid Holding. Pod ni spadá největší rozvodná síť plynu na českém území GasNet. Na první pohled se tak může zdát, že distribuce skončí v majetku MIRA a o obchodní část innogy ČR se „poperou“ jiní zájemci, mezi něž podle dostupných informací patří ČEZ, EPH, investiční skupina KKCG miliardáře Karla Komárka a slovenské SPP. Podle dobře informovaného zdroje webu Euro.cz podají Australané nabídku i na obchodní část.


Přečtěte si:

Zelená revoluce přijde zespoda, říká šéf E.ON Záklasník

  Šéf českého E.ON Martin Záklasník


Zmíněná transakce je dozvukem rozsáhlé majetkové výměny, na které se dohodli šéfové německých energetických koncernů E.ON a RWE v březnu loňského roku. Podle dohody má E.ON převzít aktivity v oblasti rozvodných sítí a prodeje energií včetně značky innogy, zatímco RWE od svého bývalého konkurenta získá větrné parky i jiné energetické zdroje. V některých oblastech by však sloučené podniky získaly příliš dominantní pozici - například na trhu s plynem v České republice. V takovém případě musejí německé koncerny část aktivit odprodat jiným zájemcům.

KL24

Více informací o chystaném prodeji české části skupiny innogy čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 16. září. V elektronické verzi ke stažení v App Store a na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 38/19

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).