Menu Zavřít

Salviniho triumf. Eurovolby v Itálii opanovala protiimigrační Liga

27. 5. 2019
Autor: čtk

Volby do Evropského parlamentu v Itálii drtivě vyhrála protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho, která získala 34,3 procenta hlasů. Zdvojnásobila tak zisk z loňských voleb do italského parlamentu, v nichž pro ni hlasovalo 17 procent voličů. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Na druhém místě skončila opoziční Demokratická strana (PD) s 22,7 procenta hlasů a až třetí vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) se 17 procenty.

Podle předběžných výsledků po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů získala formace ministra vnitra Salviniho v Itálii přes devět milionů hlasů a v Evropském parlamentu by měla obsadit 28 křesel. To je jen o jeden mandát méně, než kolik získá konzervativní unie CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové. V minulém volebním období přitom Liga měla v EP pět europoslanců.

„Dnes vzniká nová Evropa, zažijeme novou evropskou renesanci, která bude založená na práci, právech a bezpečnosti,“ řekl Salvini na noční tiskové konferenci v Miláně. Vicepremiér uvedl, že už s blahopřáním telefonoval Marine Le Penové, předsedkyni vítězného francouzského krajně pravicového Národní sdružení (RN), a maďarskému premiérovu Viktoru Orbánovi, jehož Fidesz v Maďarsku vyhrál se ziskem více než 50 procent hlasů. „S nimi chci vystavět novou Evropu,“ dodal Salvini.

Hlasovali jste ve volbách do Evropského parlamentu?

Podle Salviniho, který získal dva miliony preferenčních hlasů, dali italští voliči najevo, že si přejí změnu evropských pravidel. Svými hlasy také podle jeho interpretace podpořili přísnou protiimigrační politiku. Agentura AFP upozornila, že Liga si připsala obzvláště vysoké zisky v regionech, které se potýkaly s problémy spojenými s velkým přílivem migrantů. Například na ostrově Lampedusa získala Liga 46 procent hlasů, ve městě Ventimiglia u hranic s Francií 44 procent.

Na vládní spolupráci s Hnutím pěti hvězd se podle Salviniho nic nezmění, i když M5S v evropských volbách výrazně ztratilo. Ačkoli ještě loni v parlamentních volbách je volilo 32 procent lidí, nyní získali jen 17 procent hlasů a 14 křesel. Dosud přitom měli v EP 17 poslanců.

V Itálii po dlouhé době výrazněji uspěla opoziční Demokratická strana (PD), která získala 22,7 procenta hlasů. PD loni propadla u parlamentních voleb, výsledek z voleb do europarlamentu tak pro ni je vzpruhou, i když oproti volbám v roce 2014 ztratila téměř polovinu podpory. Před pěti lety totiž volby jasně vyhrála se ziskem více než 40 procent hlasů a měla dosud v EP 31 europoslanců. Nově jich bude mít jen 19.


Čtěte analýzu výsledků v Česku: Překvapení pro Babiše, knockout ČSSD a zdvižený prst na Pospíšila


Do europarlamentu se znovu dostala rovněž strana Vzhůru, Itálie několikanásobného expremiéra Silvia Berlusconiho, která dostala 8,8 procenta hlasů. Europoslanců ale bude mít o sedm méně než dosud. Nově do Evropského parlamentu pronikla krajně pravicová strana Bratři Itálie, která získala 6,5 procenta hlasů a pět europoslaneckých křesel.

Salvini chce nyní posílit svůj vliv, a to zejména díky nové parlamentní frakci, jejíž vznik inicioval. Jejími členy by se měly stát zejména strany sdružené dosud ve frakci Evropa národů a svobody (ENF), která byla založena v roce 2015 a v dosavadním parlamentu měla 36 poslanců, nyní jich má 58. Italský vicepremiér ke spolupráci láká i britskou Stranu pro brexit Nigela Farage, která získala 28 mandátů, nebo maďarský Fidesz premiéra Viktora Orbána. Salviniho ambicí prý je, aby nová frakce měla alespoň 150 členů.

Volby do Evropského parlamentu sledujte online:

BRAND24

Čtěte vše o eurovolbách 2019:

V eurovolbách hlasovalo přes 50 procent voličů. Obě největší frakce si pohorší

Le Penová v eurovolbách porazila Macrona, v Německu vyhrála CDU/CSU

Kiska: Eurovolby potvrdily, že Slováci chtějí změnu

Volby do europarlamentu napříč EU vrcholí, výsledky budou v noci

Volby do Evropského parlamentu: největší zájem byl v Praze

V Británii jasně vyhraje brexitář Farage, tradiční strany u voličů propadly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).