Menu Zavřít

Příbuzní Madura chtěli utéct z Venezuely, Kolumbie je ale k sobě nepustila

13. 3. 2019
Autor: čtk

Kolumbijské imigrační úřady nevpustily do země skupinu příbuzných autoritářského venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, kteří do sousední země utíkali kvůli současnému několikadennímu výpadku elektřiny ve Venezuele.

Dodávky elektřiny byly na celém území Venezuely přerušeny ve čtvrtek a v řadě oblastí se je dosud nepodařilo obnovit. V zemi mnohde neteče ani voda, v nemocnicích nefungují přístroje, uzavřeny jsou školy, obchody a někde dochází k rabování obchodů.

Ředitel kolumbijského migračního úřadu Christian Krüger místním médiím řekl, že prezidentův bratranec Argimiro Maduro Morán hledal s rodinou útočiště v Kolumbii před energetickou a potravinovou krizí a také před nedostatkem vody ve Venezuele.

Kolumbie ale Madurova bratrance s manželkou, třemi dětmi a dalšími příbuznými do země nevpustila. „Nedovolíme příbuzným diktátora Madura vstup do naší země, takto se na tom dohodly už v lednu některé země Limské skupiny,“ uvedl Krüger. Limskou skupinu tvoří země regionu, které spolu s dalšími několika desítkami států od ledna uznaly za prozatímní hlavu Venezuely šéfa parlamentu Juana Guaidóa.


Jak proměnit bezcenný bolívar ve zlato. Maduro nechává amatéry drancovat minerální bohatství

 Venezuelský prezident Nicolás Maduro


Na výpadky elektřiny je Venezuela zvyklá, ten nynější je ale svým rozsahem i délkou trvání bezprecedentní. Opozice z něj viní hospodářskou politiku socialistické vlády, která mimo jiné neinvestovala do energetické infrastruktury a miliony ze státního rozpočtu podle opozice zpronevěřila. Prezident Maduro výpadek označil za sabotáž a „elektrickou a kybernetickou válku“ zosnovanou opozicí a Washingtonem, kteří se tak snaží venezuelskou vládu svrhnout.

BRAND24

Venezuelská prokuratura zahájila kvůli sabotáži a podílu na výpadku energie vyšetřování Guaidóa a z téhož důvodu zatkla v pondělí venezuelsko-španělského novináře Luise Carlose Díaze a jednoho zaměstnance státní energetické firmy Corpoelec, který nedávno kritizoval stav energetické sítě ve Venezuele.

Dále čtěte:

Esej: Když se tře bolívar s nouzí

Zeman: Guaidó skončí jako Husák, pokud požádá o vojenskou intervenci v cizině

USA uznávají vůdce venezuelské opozice prezidentem, Rusko je varuje před intervencí

Šéf venezuelského parlamentu Guaidó se pokouší o převrat, tvrdí Maduro i armáda

Komentář: Lejno je už ve větráku. Venezuela míří k bankrotu

Branson chystá koncert na podporu Venezuelanů. Maduro uspořádá vlastní

USA chystají vojenskou intervenci ve Venezuele, tvrdí šéf ruské bezpečnostní rady

Guaidó vyhlásil ve Venezuele stav nouze. Prozatímní prezident vyzval k dalším demonstracím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).