Menu Zavřít

Tradice dodržena. Novým šéfem Světové banky bude Američan David Malpass

5. 4. 2019
Autor: čtk

Novým šéfem Světové banky se stane dosavadní vysoký činitel amerického ministerstva financí David Malpass. Do funkce ho dnes jednohlasně a podle očekávání schválila na příštích pět let výkonná rada této instituce. Mluvčí banky uvedl, že Malpass se funkce ujme příští týden.

Malpasse, který byl jediným kandidátem na tento post, navrhl začátkem února americký prezident Donald Trump. Z funkce překvapivě více než tři roky před vypršením mandátu odstoupil dosavadní prezident Světové banky Jim Yong Kim.

Už 73 let je tradicí, že Světovou banku vede Američan. Evropa tradičně navrhuje vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF), který je sesterskou organizací banky. Tato praxe je už delší dobu kritizována.

Třiašedesátiletý Malpass - ekonom, dlouholetý republikán a bývalý investiční bankéř - je považován za důvěrníka amerického ministra financí Stevena Mnuchina.

Podle deníku Financial Times je Malpassovo zvolení dobrou zprávou pro Trumpovu administrativu, která tak bude moci na mezinárodní scéně snáze prosazovat svou vizi „America First“ (Amerika na prvním místě).

CONTENT24

Ilona Švihlíková Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto

Čtěte také:

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Konkurenceschopnost Česka stagnuje, v inovacích výrazně zaostáváme

Recese? Na strašení je ještě čas

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).