Menu Zavřít

Mynář se scházel i s bývalým ministrem Kněžínkem. Naléhal na něj v kauze Bartík

28. 5. 2019
Autor: čtk

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se dvakrát sešel s bývalým ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem. Jednali spolu mimo jiné o Zemanově podnětu ke stížnosti pro porušení zákona ve sporu prezidenta s někdejším brněnským zastupitelem Svatoplukem Bartíkem. Vyplývá to ze záznamů ministerstva spravedlnosti. Kněžínek nakonec vyhověl a stížnost podal. Schůzky s Mynářem ale byly podle informací týdeníku Euro jedním z důvodů, proč Kněžínek podal rezignaci.

Na začátku letošního roku se bývalý ministr Jan Kněžínek sešel na žádost Hradu s kancléřem Vratislavem Mynářem, který ho přesvědčoval o tom, aby podal stížnost pro porušení zákona kvůli odložení trestního oznámení na bývalého brněnského zastupitele a poradce premiéra Bohuslava Sobotky Svatopluka Bartíka. Ten o prezidentu Miloši Zemanovi tvrdil, že má rakovinu.

Kněžínek Mynářovi v této věci vyhověl a stížnost k Nejvyššímu soudu skutečně podal, ačkoli sám uvedl, že takový postup v neprospěch podezřelého není standardní. Pokud by totiž Nejvyšší soud nakonec shledal, že je stížnost oprávněná, může jen vynést akademický výrok, ale podezřelého už nijak potrestat v pravomocně skončené věci nemůže.

Kněžínek svou schůzku s Mynářem o kauze Bartík oficiálně zaevidoval. Proč se s Mynářem osobně mezi čtyřma očima setkal a zda byla kauza Bartík skutečně jediným důvodem setkání, už ale neobjasnil. „Nepamatuji se,” uvedl.

Kancléřův smajlík

Týdeník Euro se pokusil získat ke schůzce vyjádření i od kancléře Mynáře. Na otázku, z jakého důvodu inicioval schůzku s bývalým ministrem Kněžínkem, Mynář odpověděl pouze mrkajícím smajlíkem.

V záznamech ministerstva spravedlnosti lze najít i druhou schůzku obou mužů. Ta se týkala novely insolvenčního zákona. „Tuto schůzku inicioval pan Kněžínek. Šlo o to, aby prezident republiky nevetoval oddlužovací novelu insolvenčního zákona,” sdělil tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Měl by Vratislav Mynář skončit v úřadu prezidentova kancléře?

Kněžínek se také podle záznamů ministerstva spravedlnosti účastnil jednání poradního týmu prezidenta v Lánech o debatě nad stavem české justice. I tam se setkal s Mynářem. Mynářovy schůzky, potažmo celá atmosféra vztahu Hradu a justice, byly podle informací Eura také jedním z důvodů, proč se Kněžínek rozhodl před několika týdny odejít z funkce.

Schůzky nejsou trestné

Před časem upozornil týdeník Respekt také na Mynářovy schůzky s některými soudci. Mynář čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad. Hradní kancléř se sešel s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem, bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou či současným místopředsedou Ústavního soudu Jaroslavem Fenykem.


Přečtěte si komentář: Přichází drsná Mařenka


Státní zástupce Jan Lelek později neshledal setkání se soudci jako trestná. Poznamenal, že ne každý projevený zájem o soudem projednávanou věc musí být trestným činem zasahování do nezávislosti soudu. Počínání kancléře ale označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců, kteří schůzky neoznámili. V tom byl postup exministra spravedlnosti, který se schůzky zaevidoval, poučenější.

BRAND24

Vratislav Mynář na zjištění státního zástupce reagoval oznámením, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění na senátora Václava Lásku (SEN 21), organizaci Rekonstrukce státu a sdružení Frank Bold, kteří chtěli, aby se případ prošetřil.

Čtěte také:

Plané Zemanovy sliby. V Česku ubylo kapitálu z Číny i firem s čínskými vlastníky

Mynář stáhl žalobu na NBÚ kvůli neudělení prověrky. Zpochybňuje nezávislost soudců

Ekonomika Hradu aneb Kdo hlídá prezidentské peníze?

Pletichy v Lánech: odposlechy usvědčily Mynářova muže z předražení zakázky o desítky milionů

Doporučení za finanční dar? SPO dostala od Liglassu 200 tisíc

Transparency International podala trestní oznámení na Mynáře. Kvůli dotacím na penzion

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).