Menu Zavřít

Mayová utrpěla nejhorší prohru v historii britského parlamentu, míní Babiš

16. 1. 2019
Autor: čtk

Evropská unie musí podle českého premiéra Andreje Babiše vyčkat, jaký další postup zvolí Británie poté, co v úterý tamní parlament odmítl návrh dohody o vystoupení země z unie. Premiérka Theresa Mayová podle něj zaznamenala nejhorší prohru v historii britského parlamentu. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) musí Londýn přijít s náhradním plánem.

„Doufám, že britští politici budou odpovědní a nakonec to dopadne dobře, že bude nějaká jasná dohoda. Divoký brexit by znamenal chaos,“ řekl Babiš českým novinářům při pracovní cestě v Thajsku. Evropa podle něj nyní musí čekat na další britský postup.

Také podle Petříčka je nyní míč na straně Británie. Česko se podle něj připravuje i na variantu tvrdého brexitu. „Chceme, aby čeští občané mohli ve Velké Británii zůstat a měli co nejsnadnější registraci podle dojednaných pravidel,“ uvedl.

O zrychleném projednání zákona, který má zajistit ochranu Britů žijících v Česku v případě odchodu Velké Británie z EU bez dohody, bude ve čtvrtek dopoledne na ministerstvu vnitra jednat vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se zástupci sněmovních stran. Část opozice se k tomu před jednáním staví vstřícně, zbývající strany rozhodnou o svém postoji až na základě informací o podobě zákona.


Přečtěte si esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce


Podle sdružení Česmad Bohemia by mohl tvrdý brexit omezit část tuzemské nákladní dopravy směřující na ostrovy. Důvodem je očekávané prodloužení čekacích dob na hranicích, v jejichž důsledku se zvýší náklady na přepravu i bezpečnostní rizika. Británie je v současnosti pátý největší obchodní partner České republiky. Podle statistik ministerstva dopravy se v roce 2017 převezlo po silnici mezi oběma zeměmi přes 331 tisíc tun zboží.

Společnost Gerlach, která je v Česku největším poskytovatelem celních služeb pro dovozce i exportéry, varovala, že brexit bez dohody může výrazně zpomalit dopravu léků mezi Evropskou unií a Británií.

BRAND24

Podle předsedy SPD Tomia Okamury, jehož hnutí prosazuje referendum o vystoupení Česka z EU, vývoj v Británii ukazuje, že kdyby Česko chtělo unii opustit, musí začít řešit dvoustranné smlouvy se členskými státy unie o zachování současných vztahů. V případě Británie se však zbývajících 27 zemí unie dohodlo, že nebude jednat o bilaterálních smlouvách s Británií, ale vyjednávají společně prostřednictvím Evropské komise.

Dále čtěte:

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Tvrdý brexit by měl výrazné dopady na rozpočet EU v roce 2020, upozorňuje Oettinger

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).