Menu Zavřít

Mayová dál hájí dohodu. Zrušení brexitu odmítá

16. 1. 2019
Autor: čtk

Vyhnout se neřízenému odchodu Británie z Evropské unie bez dohody lze jen dvěma způsoby: schválením dohody, nebo zrušením brexitu. Během interpelací v parlamentu to dnes řekla britská premiérka Theresa Mayová, podle které její vláda brexit rušit nehodlá. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil úterní odmítnutí brexitové dohody, kterou předložila Mayová parlamentu, za „nejhorší porážku v historii naší demokracie“.

„Pokud nechcete brexit bez dohody, musíte zajistit, že budete mít dohodu,“ řekla Mayová. Podle ní existují jen dva způsoby, jak se divokému odchodu Británie z EU vyhnout. „Prvním je souhlasit s dohodou, druhým je zrušit článek 50,“ řekla premiérka s odkazem na článek lisabonské smlouvy, jehož aktivací formálně začal proces odchodu z EU.

Zrušení aktivace článku 50, a tedy zastavení brexitu, je podle Mayové něčím, co by bylo v rozporu s vůli lidu vyjádřenou v referendu z roku 2016 a něčím, co „tato vláda neudělá“.


Přečtěte si esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce


Na počátku vládních interpelací se Mayová střetla především s lídrem opozice Jeremym Corbynem. Ten ve svém proslovu požádal o opravu záznamu z úterního jednání, kdy řekl, že odmítnutí brexitové dohody je největší porážkou vlády v parlamentu od 20. let minulého století. Ve skutečnosti to podle něj byla „největší porážka v historii naší demokracie“. Každý jiný premiér by podle Corbyna po výsledku úterního hlasování podal demisi.

BRAND24

Corbynův slovní útok na premiérku se však z velké části netýkal brexitu, nýbrž chudoby v Británii, která se podle něj za konzervativních vlád zvýšila. Premiérka to odmítla.

Dále čtěte:

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Tvrdý brexit by měl výrazné dopady na rozpočet EU v roce 2020, upozorňuje Oettinger

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).