Menu Zavřít

Jiří Drahoš: akademický kliďas

8. 11. 2017
Autor: čtk

Bývalý předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš ohlásil kandidaturu na prezidenta v březnu 2017. Na svou podporu sebral 142 tisíc podpisů občanů, tedy více než současný prezident Miloš Zeman i další z favoritů, který se rozhodl získat občanskou podporu, Michal Horáček. Drahoš je nezávislým kandidátem a celoživotním nestraníkem. Podle dosavadních průzkumů je nejvážnějším Zemanovým vyzyvatelem.

Vědec a prezidentský kandidát Jiří Drahoš se narodil 20. února 1949 v Českém Těšíně. Absolvoval studijní obor fyzikální chemie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (1972), v roce 1994 se habilitoval pro obor chemické inženýrství na VŠCHT a v roce 1999 obhájil doktorát věd. V roce 2003 byl jmenován profesorem.

S akademií věd a jejími ústavy je spojen celý Drahošův profesní život. Od roku 1973 působil v Ústavu chemických procesů AV ČR, postupně jako vědecký pracovník, vedoucí vědecký pracovník a zástupce ředitele (1992 až 1995 a 2004 až 2005); v letech 1996 až 2003 stál v čele ústavu; v letech 2005 až 2009 byl místopředsedou AV, zodpovídal za oblast chemických věd a věd o živé přírodě; v čele AV stanul v březnu 2009 a ve funkci působil až do 24. března 2017.


Vše o volbě prezidenta čtěte v rubrice Prezidentské volby 2018


V čele AV nahradil Drahoš v roce 2009 Václava Pačese, ve volbě porazil výrazným rozdílem 188 ku 27 hlasů Evu Sykovou, tehdejší ředitelku Ústavu experimentální medicíny. Za úspěch svého osmiletého působení v čele AV označil stabilizaci rozpočtu a zachování demokratického charakteru řízení akademie.

Drahoš publikoval přes 60 původních prací ve vědecky významných mezinárodních časopisech, je spoluautorem několika zahraničních a domácích patentů.

Drahošovi sponzoři

Kandidaturu na prezidenta ohlásil letos koncem března, krátce poté, co ukončil působení ve funkci předsedy AV. Drahoš už před koncem svého druhého mandátu připustil, že o prezidentské kandidatuře seriózně uvažuje. Uvedl také, že by chtěl být nestranickým kandidátem. Na svou podporu sebral 142 157 podpisů občanů a kandidaturu odevzdal na ministerstvu vnitra v pátek 3. listopadu.

Přestože deklaroval svůj záměr být nestranickým kandidátem, vyjádřilo mu podporu například hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nebo lidovci. Drahoš má podporu nejen občanů, ale také vlivných podnikatelů, jak vyplývá z jeho transparentního účtu. Prostředky na kampaň mu darovali například spolumajitel druhého největšího internetového obchodu Mall.cz Jakub Havrlant, spolumajitel developerské společnosti Finep Pavel Rejchrt nebo předseda představenstva společnosti Škoda Transportation Tomáš Krsek.

Sponzorující osobnosti (v Kč)
Dalibor Dědek (spolumajitel Jablotronu) 2 000 000
Martin Wichterle (majitel skupiny Wikov) 500 000
Libor Winkler (předseda představenstva RSJ) 500 000
Ivan M. Havel 100 000
Václav Pačes (bývalý předseda Akademie věd) 100 000
Helena Illnerová (bývalá předsedkyně Akademie věd) 100 000
Pavel Bratinka (bývalý předseda ODA) 100 000
Věslav Michalik (starosta Dolních Břežan za STAN) 100 000

Drahoš a StB

V letech 1985 až 1986 působil Drahoš díky Humboldtovu stipendiu na Hannoverské univerzitě, jako hostující profesor se věnoval studentům na univerzitě v brazilském Sao Paulu. Tento fakt se stal v létě 2017 podnětem pro pomluvu šířící se na sociálních sítích, že takovou stáž Drahoš nemohl absolvovat bez vědomí a souhlasu Státní bezpečnosti.

Drahoš na šíření fámy reagoval jejím vyvracením na svém facebookovém profilu. Argumentuje rovněž negativním lustračním osvědčením, které již v roce 1992, že nebyl v evidenci StB.

Úspěšná kariéra

Drahoš je členem řady vědeckých rad, redakčních rad mezinárodních časopisů a členem českých odborných sdružení. Aktivně působí například v České společnosti chemického inženýrství či ve správní radě pražské VŠCHT. V letech 2006 až 2009 stál v čele Evropské federace chemického inženýrství.

V roce 2012 byl oceněn Medailí Za zásluhy. Letos pak vyšla kniha Věda života (s podtitulem Rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem), kterou sepsal Jiří Padevět. Drahoš v ní vzpomíná na dětství, vliv hudby i krizové okamžiky na AV.

S manželkou Evou, která se stala důležitou součástí jeho prezidentské kampaně, má Drahoš dvě dcery.

BRAND24

Prezidentské volby 2018: kdo kandiduje

Inaugurace Miloše Zemana

Čtěte profily dalších kandidátů:

Pavel Fischer: diplomat a výzkumník

Petr Hannig: věčný kandidát

Marek Hilšer: zastánce slabých

Michal Horáček: černý kůň

Jiří Hynek: bezpečnost především

Vratislav Kulhánek: celoživotní manažer

Mirek Topolánek: vstane Fénix z popela?

Miloš Zeman: poslední velikán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).