Menu Zavřít

Vratislav Kulhánek: celoživotní manažer

9. 11. 2017
Autor: Anna Vacková

Manažer roku 1998 Vratislav Kulhánek jde do prezidentské volby s podporou strany ODA miliardáře Pavla Sehnala. Získal podpisy 23 poslanců. Veřejnosti je znám především z pozice předsedy představenstva mladoboleslavské automobilky Škoda. Jeho postup do druhého kola by byl velkým překvapením.

Nejzkušenějším mužem v boji o Pražský hrad je Vratislav Kulhánek, který se narodil 20. listopadu 1943 v Plzni.

Vzdělání získal na Vysoké škole ekonomická v Praze, kde studium dokončil v roce 1966. Poté působil v různých funkcích v oboru financí a ekonomiky ve stavebních firmách (1967 až 1981). V roce 1981 nastoupil do společnosti Motor Jikov, kde se vypracoval až na předsedu představenstva (do roku 1992). Ředitelem byl v českobudějovické společnosti Robert Bosch (1992 až 1997).


Vše o volbě prezidenta čtěte v rubrice Prezidentské volby 2018


Do funkce předsedy představenstva Škody Auto nastoupil v 1997 a vykonával ji do roku 2004. V automobilce byl i předsedou dozorčí rady (2004 až 2007). Ve společnosti AAA Auto Group byl v letech 2007 až 2013 předsedou správní rady. Od roku 2005 je rovněž jednatelem ve vlastní poradenské firmě Industrial Advisors, v roce 2013 se stal členem manažerského týmu ve společnosti Tatra Trucks.


Prezidentské volby 2018: kdo kandiduje

Inaugurace Miloše Zemana


Jeho desetileté působení ve Škodě Auto je považováno za úspěšné. Vzrostl prodej vozů, zvýšily se tržby i export. Automobilka uvedla na trh nové modelové řady Fabia, Superb a druhou generaci modelu Octavia, posléze přišly rovněž modely Roomster a druhá generace Fabie. V roce 1998 byl vyhlášen manažerem roku; je i držitelem Ceny česko-německého porozumění pro rok 2000.

V období 2004 až 2008 vedl Český svaz ledního hokeje, působil také ve výkonném výboru Českého olympijského výboru. V současnosti Kulhánek působí v dozorčí radě Pojišťovny Kooperativa, v minulosti zasedal ve správních radách Univerzity Karlovy, Technické univerzity Liberec a vědecké rady VŠE.

Je rozvedeným otcem dvou dcer, žije s partnerkou.

Kulhánek a politika

Kulhánek byl koncem 60. let byl krátce členem Komunistické strany Československa, nyní je členem Sehnalovy obnovené ODA. V roce 2004 městský soud v Praze rozhodl, že Kulhánek nebyl agentem československé Státní bezpečnosti (StB) a jeho jméno se tak musí odstranit z oficiálních seznamů spolupracovníků.

Kandidaturu na prezidenta oznámil koncem června. V půlce října Kulhánek oznámil, že si pro prezidentskou kandidaturu zajistil dostatek poslaneckých podpisů; získal podpisy 23 zákonodárců „z pěti až šesti stran“.

V září se Kulhánek vyjádřil, že úlohu prezidenta považuje spíše za reprezentativní. Při dodržování pravomocí by nechtěl jít k hraně ústavy, natož na hranu nebo za ni. Jako hlava státu by také neuděloval milosti a omezil by počet lidí oceněných státním vyznamenáním.

Zapojení do struktur Evropské unie a NATO považuje Kulhánek za samozřejmé, i když vztah k Evropské komisi má negativní. EU podle něj dělá chyby, ale účast v ní považuje za nejlepší variantu. Byl by pro zahájení příprav na zavedení eura.

KL24

S myšlenkou zkusit politiku koketoval Kulhánek již před pěti lety. Senátní kandidaturu, kterou mu tehdy navrhl lídr hnutí ANO Andrej Babiš, ale odmítl.

Čtěte profily dalších kandidátů:

Jiří Drahoš: akademický kliďas

Pavel Fischer: diplomat a výzkumník

Petr Hannig: věčný kandidát

Marek Hilšer: zastánce slabých

Michal Horáček: černý kůň

Jiří Hynek: bezpečnost především

Mirek Topolánek: vstane Fénix z popela?

Miloš Zeman: poslední velikán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).