Menu Zavřít

Dohoda o brexitu je na světě, píše Politico. Barnier to popřel

14. 10. 2018
Autor: čtk

Vyjednavači o brexitu dospěli k dohodě, která zajistí bezpečný odchod Británie z Evropské unie. Informoval o tom dnes web Politico.eu s odvoláním na tři unijní diplomatické zdroje. Velvyslanci 27 členských zemí EU mimo Británie se ale podle agentury Reuters na jednání v Bruselu dozvěděli, že dohody zatím dosaženo nebylo. Potvrdil to i hlavní unijní vyjednavač o brexitu Michel Barnier.

Náznaky, že při vyjednávání o brexitu došlo k posunu, se objevily dříve během dne, když vyšlo najevo, že britský ministr pro brexit Dominic Raab dnes zamířil na předem neohlášenou cestu do Bruselu. Podle zdrojů ČTK se ale oběma stranám zřejmě zatím nepodařilo vyřešit problém okolo režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Raab dnes jednal v Bruselu s hlavním unijním vyjednavačem o brexitu Michelem Barnierem. Ten údajně následně velvyslancům sdělil, že dohody zatím dosaženo nebylo. A na veřejnost se dostaly i informace, že se ruší pondělní schůzka takzvaných „šerpů“, tedy zástupců premiérů, kteří měli rovněž řešit brexit.


Další důsledek brexitu: Londýn ztratil vedoucí pozici mezi finančními centry

 Londýn, ilustrační foto


Příští týden se v Bruselu uskuteční summit šéfů států a vlád EU, který předseda Evropské rady Donald Tusk označil za „okamžik pravdy pro brexitová jednání“. Británie má EU opustit 29. března příštího roku.

Barnier tento týden prohlásil, že dohoda o vystoupení Británie z evropského bloku je z 85 procent hotová a může být dokončena do středy 17. října, tedy ještě před unijním summitem. Dodal, že stále ještě zbývá vyřešit palčivou otázku volné hranice mezi unijní Irskou republikou a Severním Irskem, které jako součást Spojeného království Evropskou unii v příštím roce na konci března opustí.

EU podle Barniera dělá vše, aby kontroly zboží překračující severoirskou hranici byly co nejméně komplikované. Dít by se tak mohlo na trajektech, v přístavech či přímo v továrnách.

BRAND24

Čtěte také:

Poslanec za 18. století. Mayovou by v čele Británie mohl nahradit Rees-Mogg

Brexit může ohrozit policejní spolupráci, varují experti

Britský velvyslanec Archer: Byli jsme dobří Evropané

Bankéři v City balí kufry. Nejvíce jich míří do Frankfurtu

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejvyšší anglická fotbalová soutěž Premier League, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).