Menu Zavřít

Do jednání o mýtu jsem vstoupil, protože hrozilo odvolání Ťoka, hájil se Faltýnek ve Sněmovně

12. 3. 2019
Autor: čtk

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že vstoupil do řešení dálničního mýtného, když bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něho hrozil kvůli problému s mýtným systémem odvoláním ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Faltýnek dnes uvedl, že v takovém momentu žádné pověření nepotřebuje. Dříve poukazoval na to, že o mýtném systému jednal s představiteli firmy Kapsch a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z pověření koaliční rady pro dopravu.

Faltýnek dnes popisoval, že v červnu 2015 se konala v Sobotkově sněmovní kanceláři koaliční rada tehdejší vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k mýtnému. Sobotka na ní podle místopředsedy ANO vyzval Ťoka, aby do konce července vyřešil údajně nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch. Pokud by se tak nestalo a nebylo by možné zahájit výběrové řízení na provozovatele mýtného systému, premiér podle Faltýnka hrozil, že Ťoka nechá odvolat.


Čtěte komentář:

Průšvih na druhou – ten, u kterého Andrej nebyl

 Weikert


„V tom momentě, protože mýto byla a je politická záležitost a hrozilo, že stát nebude vybírat mýto, že nedojde k dořešení problematické smlouvy, tak jsem jako účastník jednání a první místopředseda ANO do toho aktivně vstoupil a začal to řešit,“ řekl Faltýnek. Podařilo se podle něho dohodnout zrušení údajně nevýhodných dodatků smlouvy s firmou Kapsch, slevu 1,5 miliardy korun a mohlo se zahájit nové výběrové řízení.

Měl by Jaroslav Faltýnek odejít z politiky?

„V momentě, kdy pan premiér Sobotka říká našemu ministru dopravy, vyřeš ten problém do konce července, nebo tě odvolám, nepotřebuju žádné pověření jako první místopředseda ANO, abych problém nezačal okamžitě řešit. A já jsem ho vyřešil,“ řekl Faltýnek.


Přečtěte si více o Jaroslavu Faltýnkovi:

Mazal z Hané.Faltýnek přišel o výsadní postavení, s Babišem se ale udobřil

Faltýnek o sporu s Babišem: Názor pana předsedy prostě vyhrál

 Řepkové pole. Oblíbený zemědělský motiv malíře Jaroslava Faltýnka se v tomto případě zhmotnil ve znázornění klíčového produktu Agrofertu. Faltýnek obraz namaloval za pouhé tři hodiny poté, kdy výjev spatřil při soumraku z okna svého vozu nedaleko domovského Prostějova

BRAND24


Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal. Faltýnek dnes zopakoval, že chce záležitost vysvětlit poslancům, mimořádný bod navrhne na čtvrtek. ODS chce debatu o mýtném už dnes, patrně neuspěje.

Přečtěte si také:

Elektronické dálniční známky zvýší výnosy o 220 milionů korun, vyplývá z návrhu zákona

Stát by převzetím mýta ušetřil za deset let dvě miliardy, tvrdí Kapsch

Ministr Ťok obvinil Kapsch ze lži a trestného činu

Devět set kilometrů mýta navíc? Málo, ukazují analýzy

Kapsch odmítá, že by Feix byl obviněn z korupce

Pod jedním satelitem. Kellner přetlačil Kapsche v souboji o miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).