Menu Zavřít

Jen 78 hlasů pro Babiše? Menšinovou vládu ANO nepodpoří ani komunisté

9. 1. 2018
Autor: čtk

Komunističtí poslanci budou ve středu jednomyslně hlasovat proti vyslovení důvěry menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Po dnešním zasedání výkonného výboru KSČM to řekl předseda strany Vojtěch Filip. Rozhodnutí zdůvodnil výhradami k programovému prohlášení i některým ministrům. Vládě vysloví důvěru zřejmě jen 78 poslanců hnutí ANO.

Filip řekl, že komunisté budou s ANO ochotni jednat dál i při případném druhém Babišovu pokusu o sestavení kabinetu. Taková vláda by však měla akceptovat víc z politického programu komunistů, dodal. Ocenil, že definitivní schválená verze programového prohlášení vlády doznala řadu změn. KSČM k původnímu návrhu dodala připomínky. Při dnešním zasedání výbor hodnotil, co programové prohlášení zohlednilo a co ne, co chybí a co přebývá, řekl Filip.

Šéf KSČM ocenil například to, že v programovém prohlášení je nakonec plán zavést obecné referendum. Kvůli absenci lhůty však má obavy z toho, že by nemusel být schválen. „Budeme trvat, aby se vyjádřil předseda vlády, jestli s tím počítá jako s vládní prioritou,“ řekl Filip.


Bude to jízda. Čtěte komentář Pavla Párala

 Páral


Vadí mu naopak to, že prohlášení nepočítá se zdaněním církevních restitucí ani s jejich revizí. Složení vlády a přístup některých ministrů podle Filipa navíc nedává záruku, že se programové prohlášení bude realizovat. „Je evidentní, že ANO se řídilo volebními programy dalších sedmi stran zastoupených ve Sněmovně,“ uvedl Filip. Právě prvky z programů ostatních subjektů plánoval Babiš strany přesvědčit, aby vládu podpořily.

BRAND24

Babiš už v pondělí prohlásil, že počítá s tím, že vláda ve středu důvěru nedostane. „Za nás předpokládáme, že důvěru nezískáme,“ uvedl. Na vině jsou podle něj představitelé dalších stran, kteří podle něj odmítli s ANO jednat. Menšinová vláda je podle Babiše příležitostí, „aby byl kabinet akceschopnější a byl potlačen nesmyslný a škodlivý resortismus“. Ostatní strany naopak vyčítají neochotu jednat Babišovi.

Přečtěte si také:

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Babiš si vybral svou pravou ruku pro vědu: exministryni Kopicovou

Personální změny na ministerstvech: na vnitru končí náměstkyně Pálková, na financích Závodský

Vláda schválila programové prohlášení. Důchodci by měli jezdit vlakem zdarma


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).