Menu Zavřít

Babiš odeslal na Hrad návrh na jmenování Zaorálka ministrem kultury. Zeman mu vyhoví příští úterý

22. 8. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odeslal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jmenování Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury. Se Zaorálkem se před tím krátce setkal na Úřadu vlády a hovořili spolu o resortu kultury. Hrad už dnes oznámil, že prezident Zaorálka jmenuje ministrem kultury v úterý.

Na dotaz Radiožurnálu, zda už návrh odeslal, Babiš odpověděl: „Ano. Nechal jsem ho (Zaorálka) podepsat životopis, jak přišel, a hned jsme to poslali na Hrad. Měli jsme termín do půl páté, tak to jsme stihli.“ Zaorálkovi nastínil své představy o resortu kultury, přičemž premiéra zajímají hlavně investice, Národní galerie, Nová scéna a Invalidovna. Bavili se také o platech v kultuře, které chtějí oba navýšit.

O obsazení postu ředitele Národní galerie Praha se nebavili. Bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD) odvolal Jiřího Fajta v dubnu a na konci července vypsal výběrové řízení. Babiš dnes řekl, že je potřeba vybrat ředitele co nejdřív. „Uvidíme, jak se k tomu postaví nový ministr,“ dodal.

Bude Lubomír Zaorálek dobrým ministrem kultury?

Spor o vedení ministerstva kultury trvá víc než čtvrt roku. V polovině května podal demisi bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD), Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání s koaličními stranami Staňka ke konci července odvolal, minulý týden ale oznámil, že Šmardu nepovažuje za kompetentního k vedení resortu. Babiš, který se dříve Šmardy zastával, se poté připojil k Zemanově kritice kandidáta. Tento týden Šmarda oznámil, že se nominace vzdává a ČSSD místo něho nominovala Zaorálka. Opoziční politici opakovaně tvrdili, že prezident porušuje ústavu.

„Nedošlo k žádnému porušení ústavy. Pan prezident nikdy de facto toho kandidáta neodmítl, ale vyzval ho,“ řekl dnes Babiš. Tříměsíční spory označil za nedorozumění. „Nechci se k tomu vracet, budeme to mít za sebou,“ řekl. Babiš podle svých slov ke Šmardovi necítí zášť, ale vadil mu jeho nestandardní a zvláštní způsob komunikace. „Ta jeho rétorika je taková, že by vládu rozvracel. Stačí nám dvojka Schillerová-Maláčová. Šmarda by nepřispěl k lepší atmosféře ve vládě,“ řekl Babiš Radiožurnálu.

Čtěte komentář k tématu: Hamáčkovy oslí uši

Pavel Páral

Dále čtěte:

Brabec a Vojtěch věří, že ČSSD ve vládní koalici setrvá

Zemanova nečinnost ohledně Staňka je proti ústavním pořádkům, říká Rychetský

Komentář: Přichází drsná Mařenka

Komentář: Zeman je zpět v ČSSD

Přečtěte si komentář: Krize končí, jdeme dál  První poslední Petra Weikerta

BRAND24

Poslední zhasne. Kdysi hrdá značka „socdem“ je v troskách

 Jan Hamáček a Andrej Babiš odcházejí ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).