Menu Zavřít

Afrika hladoví a populačně roste. Migrantů směřujících do Evropy bude mnohem více

7. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Do roku 2050 se populace Afriky zdvojnásobí na 2,6 miliardy lidí. Šéf fondu pro zemědělský rozvoj OSN a expremiér Toga Gilbert Houngbo varuje před tím, že bez investic do zemědělství se nepodaří udržet mladé Afričany doma a počet migrantů proudících do Evropy už za deset let vzroste na dvojnásobek.

Ekonomická migrace ze zemí Afriky do bohatších zemí v Evropě bude stoupat. Jako velký problém to vnímá prezident Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD) při OSN Gilbert Houngbo, který byl v letech 2008 až 2012 premiérem Toga.

Populace v Africe raketově roste, do roku 2050 se má počet obyvatel zdvojnásobit na 2,6 miliardy lidí. Až 60 procent mladých obyvatel kontinentu se živí drobným zemědělstvím. Právě investice a podpora drobných farmářů by měla pomoci udržet lidi v Africe, zdůraznil Houngbo. K problémům přispívá i klimatická změna, která činí potravinovou soběstačnost drobných zemědělců stále obtížnější.

„Pokud se Evropa dnes potýká s ekonomickou migrací, dokážete si představit její rozsah za deset let, když se má populace Afriky postupně až zdvojnásobit,“ klade otázku šéf IFAD.


Jestliže kdokoli mluví o Marshallově plánu pro Afriku, „aby lidé zůstali doma a nemigrovali do Evropy“, měl by vědět, do čeho jde. Čtěte komentář Miroslava Zámečníka:

Vyprahlý Sahel aneb Odkud přijdou

Makrooko Miroslava Zámečníka


„Je to jednoduché. Pokud nepodnikneme jasné kroky nyní, můžeme očekávat, že se migrace zdvojnásobí. Jak uvnitř Afriky, tak i do Evropy. Evropské státy i OSN by měly uvažovat o investicích do transformace zemědělství,“ zdůraznil pro britský deník The Guardian.

Problém je i v tom, že se v posledních třech letech potravinová bezpečnost v afrických zemích snižuje. Pokud se okamžitě nepřijmou potřebná opatření, hrozí africkým zemím ve zvýšené míře hladomory.

Houngbo tvrdí, že klíčovým opatřením pro Afriku je udržet mladé lidi v zemědělských oblastech a předcházet tomu, aby migrovali do měst a posléze se vydávali na bohatší evropský kontinent. „Musíme se na problém podívat z větší perspektivy. Prioritami mají být slušné školy, pitná voda a základní zdravotní péče. A také přístup k moderním technologiím,“ dodal politik z Toga.


Proč český chmel ztrácí svou kvalitu?

Raněný chmel. České zlato ze Žatce ztrácí kvalitu

 Žatecký chmel raný červený


Podpora drobných zemědělců by se měla pohybovat mezi deseti až dvaceti tisíc dolarů. IFAD plánuje podporovat projekty, které budou řešit odolnost plodin při klimatických změnách. V zemědělství by mělo pracovat také více žen, jejichž práva jsou často porušována.

Sám sedmapadesátiletý Houngbo má s hladem zkušenosti. V dětství běžně jedl jen jednou denně. Podle něj je nutné udělat vše pro to, aby lidé na černém kontinentu měli dostatek potravin. Ani po padesáti letech se to nedaří.

BRAND24

Dále čtěte:

Do Evropy letos připlulo přes 100 tisíc migrantů, nejvíce jich míří do Španělska

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Neduživé zrno. Měnící se klima ničí český slad

Co nás bude živit? Devět miliard lidí může pomoci nakrmit genetická editace potravin

Jak nasytit miliardy: pšenice pro Afriku roste i ve 40 stupních

 Třídění pšenice v Egyptě, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).