Menu Zavřít

ZOOT chlácholí investory: majitelům dluhopisů nabízí akcie

4. 6. 2019
Autor: Zoot.cz

Módní eshop Zoot, který spadl do insolvence, si snaží nerozhněvat majitele svých dluhopisů. Vydal jich za 230 milionů korun a zhruba tři stovky jejich držitelů stály až dosud před vidinou, že své peníze ani úroky už neuvidí. Nový plán počítá alespoň s částečným uspokojením jejich požadavků.

Riziko držitelů firemních dluhopisů, a to platí nejen u ZOOT, je to, že nemají v případě insolvence ze zákona nárok na vůbec žádné plnění, pokud nejsou přednostně uspokojeni nadřazené skupiny věřitelů. Jednoduše řečeno, pohledávky vlastníků dluhopisů jsou podřízené.

Nový management ZOOT se zajištěným věřitelem, kterým se díky odkoupení bankovních pohledávek Raiffeisenbank a Citibank stala investiční skupina Natland, teď přichází s nabídkou alespoň částečné kompenzace a kvůli tomu se také Natland vzdal části svého přednostního práva na uspokojení.

Věříte tuzemským firemním dluhopisům?

Plán je takový, že se držitelé dluhopisů stanou akcionáři „nového“ ZOOT. „Po dokončení reorganizace bude ZOOT finančně zdravou firmou s novým vlastníkem, jímž se stane Company New, a.s. z investiční skupiny Natland. Ta všem majitelům dluhopisů naším prostřednictvím nabídla možnost získat akcie a stát se spolumajiteli ZOOT, řekla vedoucí Compliance BHS Markéta Burešová. Společnost BHS je jedním z držitelů dluhopisů a nově také společným zástupcem majitelů dluhopisů.

Reálným předpokladem je, že prodej akcií jim umožní dosáhnout vyššího plnění než v reorganizačním plánu navrhované uspokojení pohledávek vlastníků dluhopisů na úrovni zhruba 10 procent. V praxi má nabídka fungovat tak, že majitelé vymění své původní dluhopisy za nově vydanou emisi bondů.


Past na investory: dluhopisy v Česku vydávají firmy bez historie nebo ve ztrátě


Po předpokládaném dokončení reorganizace ZOOT a.s. cca na přelomu tohoto a příštího roku se tak mohou vlastníci dluhopisů rozhodnout, jestli si ponechají novou emisi vydaných dluhopisů. Ty budou mít 10procentní hodnotu původních a s ročním úročením 1,25 procenta budou splatné na konci září 2022. Případně nové bondy vymění (konvertují je) za akcie ZOOT, jejichž převoditelnost nebude omezená. Nový vlastník firmy jim zároveň garantuje možnost společného prodeje akcií, kdyby se pro tuto možnost sám rozhodl.

Konkrétní podmínky, za jakých bude možné provést konverzi nové emise dluhopisů za akcie ZOOT a.s., ještě management firmy neoznámil. V případě zájmu vlastníků dluhopisů o tuto transakci k ní dojde zhruba v první polovině roku 2020 potom, co ZOOT zcela dokončí svoji reorganizaci. „Vlastnící dluhopisů ZOOT mohou dosáhnout výrazně vyššího uspokojení, které je nadstandardně vysoké i z pohledu statistiky ukončených insolvenčních řízení v ČR,“ doplnila Burešová.

Na původní slibovaný výnos a slibované úročení kolem 6,5 procenta ale musejí majitelé dluhopisů definitivně zapomenout a musejí také doufat, že ozdravný plán, se kterým přišel Natland, bude fungovat. Firma se dostala do potíží na začátku roku proto, že dlužila přes 700 milionů a závazky bankám nebyla schopna splácet.

BRAND24

Čtěte také:

Češi topí stovky milionů v dluhopisech prolezlých prašivinou

Příliš opatrnosti škodí: české penzijní fondy jsou suverénně nejhorší ve vyspělém světě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).