Menu Zavřít

Zamrzlé větrníky. Projekty ČEZ v Polsku brzdí vynalézavost tamní vlády

15. 8. 2017
Autor: Jan Rasch/Mladá fronta

Polostátní skupina ČEZ u severních sousedů naráží na obskurní kličky tamní legislativy. Již dost složité zákony se ještě víc komplikují a firmy nemají možnost investovat do obnovitelných zdrojů. ČEZ kvůli tomu vázne pět projektů větrných elektráren.

Uhlí ano, obnovitelné zdroje ne. Jasný vzkaz zní z Varšavy od doby, kdy kormidlo převzala konzervativní nacionalistická vláda Beaty Szydlové. Brzy to začaly pociťovat i energetické firmy. ČEZ pro Euro.cz přiznal již v únoru, že se začíná zamýšlet nad škrty v původně zamýšlené mohutné expanzi větrných elektráren v Polsku.

Loni nabyl v Polsku účinnosti zákon o investicích v oblasti větrných elektráren, který omezuje možnosti výstavby nových zdrojů. To vedlo k odložení prvních předpokládaných aukcí a současně k odložení realizace některých větrných elektráren v celém Polsku, včetně části projektů Skupiny ČEZ.


V Německu je legislativa průhlednější:

ČEZ se připravuje na německé větrné dražby. Soutěží se o výkupní cenu

 Výstavba větrného parku ČEZ Fantanele Cogealac v Rumunsku


Nyní je situace ještě nepřehlednější. „Regulace podpory obnovitelných zdrojů v Polsku stále prochází změnami. Loni schválené zákony o podpoře a investicích OZE byly znovu novelizovány, o novém znění zákonů, které nyní prochází standardním legislativním procesem, se neustále vedou diskuze. Z důvodu těchto legislativních změn polský Energetický regulační úřad (URE) několikrát posunul termín aukce na obnovitelné zdroje pro 2017,“ říká pro Euro.cz mluvčí ČEZ Alice Horáková.

ČEZ už kvůli legislativním změnám v Polsku odepsal za svou polskou dceru Ecowind ztrátu 400 milionů korun. Jak se zdá nyní, budou následovat další mínusy. Třeba větrná elektrárna Krasin, která měla být realizována už v květnu, pořád čeká na finální schválení. Na aukce u dalších pěti zvažovaných projektů čeká ČEZ už více než rok. „V současnosti předpokládaný termín je v prosinci 2017, je ale možné, že dojde k dalším odkladům,“ uvádí Horáková.


Polsko má jinou představu o své energetice, než jsou větrné elektrárny:

Místo jádra a větru komíny. Polsko dá na uhelné elektrárny 300 miliard

Elektrárna Opatovice začala rozsáhlou ekologizaci svého provozu.


Pro českou skupinu by mohla být nadějí podpora projektů s kombinovanými obnovitelnými zdroji energie. Kombinace dvou prvků z větrné, sluneční či biomasové a bioplynové elektrárny má mít v Polsku podle strategie vlády potenciál.

Vedle technologie obnovitelných zdrojů je skupina ČEZ v Polsku aktivní i na trhu komplexních energetických služeb, tedy služeb týkajících se hospodaření s energií, energetického poradenství či dodávek nebo provozu malých zdrojů na výrobu tepla a elektrické energie.

EBF24

„Skupina ČEZ je v Polsku úspěšná též na trhu prodeje elektřiny a plynu firemním zákazníkům. Objem prodané elektřiny v tomto segmentu stoupl v prvním pololetí meziročně o 60 procent a dosáhl 1,5 Twh,“ dodává Horáková.

Čtěte také:

ČEZ se připravuje na německé větrné dražby. Soutěží se o výkupní cenu

Větrná expanze: Poláci se těší na stovky miliard

Polská dcera ČEZ má souhlas s větrnou farmou. O zisky ji ale připraví nové daně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).