Menu Zavřít

Místo jádra a větru komíny. Polsko dá na uhelné elektrárny 300 miliard

27. 1. 2017
Autor: Alt-n-Anela via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Polská vláda zvažuje zrušení plánu na výstavbu první jaderné elektrárny. Na odpis je také výstavba větrných parků na moři, naopak do výstavby uhelných elektráren stát investuje více než 300 miliard korun.

Polský ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski oznámil v rozhovoru pro rádio RMF FM, že projekt, jehož příprava stála daňové poplatníky dosud zhruba 200 milionů zlotých - tedy asi 1,2 miliardy korun – je pozastaven a může být dokonce zrušen úplně.

„Z hlediska ekonomické efektivity jasně vítězí výstavba tradičních bloků,“ vysvětloval Tchórzewski. Jak dodal, vláda raději postaví tři levnější bloky uhelných elektráren než jeden nákladný blok atomové elektrárny. Definitivní rozhodnutí padne do konce letoška.

Investice do výstavby první jaderné elektrárny počítala s výstavbou bloku s výkonem 3750 MW. Nová polská jaderná elektrárna zvažovala umístění v Choczewe, Gniewinu a Krokowě v Pomořském vojvodství. Polské úřady už loni požádaly o svolení okolní země včetně Česka.

Proti trendům v energetice se nevydalo jen Polsko:

Proti proudu: Wyoming chce zarazit zelenou energii

Jedny z mála větrníků ve Wyomingu nedaleko Arlingtonu

Na odpis může být podle posledních informací také projekt budování větrných elektráren na Baltickém moři. Konzervativní vláda Beaty Szydlové dočasně pozastavila dotace pro většinu projektů, jejichž dokumentace prochází schvalováním. Do roku 2025 měly podle původních představ generovat výkon 1200 MW, a to s pomocí dotační injekce ve výši 42 miliard zlotých, tedy asi 260 miliard korun.

Kabinet se ale v prosinci usnesl, že v příštích letech podpoří výstavbu pěti až šesti nových bloků uhelných elektráren. Uhelná energetika na tento účel získá až 50 miliard zlotých, což je více než 300 miliard korun.

Projekt začíná aktuálně vyhlášeným tendrem na stavbu elektrárny Ostroleka. „Odblokoval jsem rovněž výstavbu nového bloku o výkonu 500 MW v hnědouhelné elektrárně Turów. Uspíšili jsme realizaci prací v Kozienicích a výstavbu dvou bloků v Opoli. To dokazuje, že zůstáváme při uhlí,“ přiblížil další plány v rozhovoru pro TVP info Tchórzewski.

BRAND24

Energetické plány severního souseda podléhají tvrdé kritice Bruselu. Evropská komise Polákům vyčítá, že porušují strategii unie, která chce investovat do obnovitelných zdrojů energie. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude muset Evropská komise pro dosažení cílů, které si stanovila, investovat do roku 2040 asi 2,5 bilionu dolarů. Evropská komise již předložila legislativní návrhy k realizaci závazku Evropské unie snížit do roku 2030 emise alespoň o 40 procent.

Čtěte také:

Křetínský v Polsku narazil. Varšava mu elektrárnu Rybnik nenechá

Američané zanevřeli na uhlí. Těžaře nezachrání ani nástup Trumpa

Méně uhlí a pružný trh s emisemi, žádá ČEZ Evropskou unii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).