Menu Zavřít

Velký deal s Australany. Miliardář Vítek chce přebrat obchodní centra v Polsku

26. 8. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Společnost CPI Property Group tuzemského realitního byznysmena Radovana Vítka má zájem o několik obchodních center v Polsku, které vlastní velký australský fond Reit. Aktuálně CPI čeká na souhlas regulátora.

Vítkem kontrolovaná CPI Property Group se sídlem v Lucembursku podala 21. srpna na polský antimonopolní úřad žádost o souhlas s přebráním kontroly nad firmou Next Real Estate Polish Retail, která přes dceřiné společnosti vlastní obchodní centra ve Varšavě, Vratislavi, Bydhošti, Štětíně, Toruni a Lodži.

„Jedná se o jednu z více akvizic, které v Polsku zvažujeme. Probíhající jednání není v tuto chvíli možné blíže komentovat.“ uvedl pro Euro.cz mluvčí CPI Property Group Jakub Velen.

Jak informoval polský deník Puls Biznesu, firmu Next Real Estate Polish Retail kontroluje skupina Cromwell Property Group, která ke konci loňského roku spravovala aktiva o souhrnné hodnotě 7,3 miliardy eur v Austrálii, na Novém Zélandu a v Evropě.

Skupina CPI Property Group už na polském trhu působí. Vlastní a spravuje patnáct nemovitostí například ve Varšavě, Elblągu, Zámostí, Tarnově, Radomi a Zhořelci.

Cromwell Property Group působí i v Česku, kde vlastní obchodní centrum Galerie Butovice v Praze a Průmyslový park Pohořelice. Loni skupina prodala obchodní park Čestlice u Prahy.

Cromwell je spravován a řízen australským Real Estate Investment Trust (A-REIT), který je listovaný na australské burze a vlastněn převážně institucionálními akcionáři, jako jsou banky či investiční fondy. V Polsku působí hlavně na kancelářském trhu, obchodních center se nyní zbavuje. Ve střední Evropě Cromwell působí od roku 2004 a spravuje přibližně 933 milionů eur majetku s více než 683 nájemci.

Přepych v Dalmácii: miliardář Vítek investuje v Chorvatsku půl miliardy

Čtěte také:

V srdci Londýna: realitní magnát Vítek nakupoval ve Westminsteru

Vítek si půjčil v Japonsku. CPI prodala dluhopisy za více než dvě miliardy

Vítek tiší spory ve Švýcarsku. Koupil zpět firmu za 800 milionů korun

EBF24

Vítkova CPI vydala v Hongkongu dluhopisy za 1,3 miliardy korun

Požírání sebe sama: Vítkova CPI Property Group hodlá nakupovat vlastní akcie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).