Menu Zavřít

Požírání sebe sama: Vítkova CPI Property Group hodlá nakupovat vlastní akcie

20. 6. 2019
Autor: Euro

Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá tuzemský byznysmen Radovan Vítek, schválila program na odkup vlastních akcií. Firma má obrovské množství volné hotovosti, kterou tímto vyplatí akcionářům. Nakoupit chce až 400 tisíc vlastních akcií.

Skupina CPI Property Group schválila podmínky programu na zpětný odkup listovaných i nelistovaných akcií. V programu, který zveřejnila v rámci regulatorních zpráv, hodlá od stávajících akcionářů odkoupit až 400 tisíc akcií za cenu 0,30 eura na akcii, což je podstatně méně než čistá hodnota aktiv skupiny 0,51 eura na akcii ke konci roku 2018. Výsledky odkupu firma zveřejní na konci června.

Hlavním motivem u zpětného odkupu akcií bývá – jako u dividend – optimalizace kapitálové struktury společnosti s přebytkem hotovosti nebo příliš nízkým zadlužením. Po vydání hybridních dluhopisů v dubnu 2019 se totiž celková dostupná likvidita skupiny zvýšila z částky přibližně jedné miliardy eur na konci prvního čtvrtletí na současnou hodnotu převyšující 1,5 miliardy eur.

V případě, že bude odkoupeno všech 400 tisíc akcií, bude celková zaplacená částka činit méně než 60 procent zdrojů, které skupina CPI Property Group očekává ze svých činností za rok 2019. Další odkupy už Vítkova firma letos neplánuje a zbytek výnosů za letošní rok hodlá držet nebo reinvestovat.

BRAND24

Skupina CPI Property Group, která patří mezi největší vlastníky nemovitostí v regionu střední a východní Evropy. Celková hodnota aktiv v prvním čtvrtletí dosáhla výše 8,7 miliardy eur, což představuje nárůst o 0,5 miliardy oproti konci roku 2018. Výnosy dosáhly výše 163 milionů eur (nárůst o 12 procent oproti prvnímu čtvrtletí 2018).

Čtěte také:

V srdci Londýna: realitní magnát Vítek nakupoval ve Westminsteru

Vítek si půjčil v Japonsku. CPI prodala dluhopisy za více než dvě miliardy

Vítek tiší spory ve Švýcarsku. Koupil zpět firmu za 800 milionů korun

Vítkova CPI vydala v Hongkongu dluhopisy za 1,3 miliardy korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).