Menu Zavřít

Pokrytectví bohatých států: doma fosilní zdroje nechtějí, v Africe je podporují

26. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Studie neziskové organizace Oil Change International ukazuje, že zahraniční investice do energetického sektoru v Africe, jež mezi roky 2014 a 2016 činily 60 miliard dolarů, šly z velké části do projektů podporujících fosilní paliva. Bylo to téměř 60 procent prostředků. Na obnovitelné projekty šlo jen 18 procent. Nejvíce do energetického sektoru investovala Čína, Světová banka, Japonsko a Německo.

Bohaté a velké státy světa doma podporují obnovitelné zdroje energie, při investicích v Africe už tak striktní nejsou. Vyplývá to ze studie organizace Oil Change International, která má sídlo ve Washigtonu. Zaměřuje se na podporu obnovitelných zdrojů energie a upozorňuje na skutečné náklady fosilních paliv, jež přispívají ke globálnímu oteplování.

Každým rokem do Afriky od vlád nebo mezinárodních organizací přijde podpora na energetické projekty ve výši 20 miliard dolarů (440 miliard dolarů). Téměř 60 procent z této částky pak směřuje do projektů využívajících fosilní paliva – uhlí, zemní plyn, ropu.

Jen 18 procent z těchto prostředků podporuje čisté energie. A pouhé dvě procenta peněz jde na zelené projekty ve formě nezávislých obnovitelných zdrojů, například domácích solárních řešení. Přitom tato řešení by měla hrát v Africe co největší úlohu, protože zejména v subsaharské Africe je 700 milionů lidí stále bez přístupu k elektřině.

„Tato zpráva naznačuje, že výdaje veřejných peněz pro energetické projekty v Africe nemusí být v souladu s dlouhodobými prioritami pro udržitelný rozvoj a přístup k elektřině. Veřejné finanční instituce musí být transparentnější ohledně toho, jaké projekty financují,“ komentoval výsledek studie ředitel programu Stop Funding Fossils u Oil Change International Alex Doukas.

Největší veřejní investoři do energetických projektů v Africe (v mld. USD v letech 2014 až 2016):

Největší veřejní investoři do energetických projektů v Africe

Zdroj: Oil Change International

Nejvíce do energetického sektoru v Africe investuje Čína, asi 5 miliard dolarů ročně. Tři čtvrtiny těchto prostředků připadají na projekty související s těžbou ropy a zemního plynu. Na druhém místě je Světová banka, která také podporuje hlavně „špinavé“ projekty. Výrazný podíl na fosilních projektech má i Německo, které doma prosazuje odklon od uhlí a jaderné energie.

Nejvíce peněz na podporu těžby a spalování fosilních paliv získala Angola a Egypt, na obnovitelné projekty nejvíce prostředků plyne do Jihoafrické republiky a Keni.


Největší výrobci mléka a masa škodí jako ropné firmy:

Pět největších výrobců mléka a masa tvoří víc emisí než ropní giganti

Živočišná výroba, ilustrační foto


Mohamed Adow z londýnské neziskové společnosti Christian Aid tvrdí, že bohaté země na jedné straně financemi pomáhají Africe, na druhé ale svým přístupem zhoršují dopady klimatických změn. Tím se pozitivní efekt finanční pomoci chudým regionům na černém kontinentu vyruší.

„Bohaté státy musí přestat podporovat špinavou energii v Africe a využít své bohatství, aby energie byla čistá a bude sloužit jejím obyvatelům další roky,“ prohlásil Adow pro britský deník The Guardian. Politika Číny v Africe je podle něj šokující, když v čínských městech masivně investuje do zelených technologií.

Světová banka výsledky studie odmítla s tím, že nesouhlasí s použitou metodikou. Mluvčí banky zdůraznil, že instituce pomáhá získat zemím v Africe přístup k dostupné, bezpečné a udržitelné energii.

EBF24

Související články:

Těžař BP: Fosilní paliva čeká zářná budoucnost

Britské školy vytáhly do boje proti autům: Choďte s dětmi pěšky, vzkazují rodičům

Číňané žízní po mléku. Zbytek světa jim má chovat dobytek

Pestrou stravou proti klimatickým změnám. Flexitariáni burcují Francouze

Stánek s uzeninami v Chamonix, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).