Menu Zavřít

Pestrou stravou proti klimatickým změnám. Flexitariáni burcují Francouze

27. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz/Matthew Noble/Alamy

Bojovat se skleníkovými plyny a oteplováním planety se dá různými způsoby. Ekologické organizace ve Francii vyzvaly místní gurmány, aby omezili spotřebu masa. Nabádají je k takzvanému flexitariánství.

Na slavná francouzská jídla, jako je hovězí po Burgundsku, kohout na víně nebo konfitované kachní stehno, si můžete nechat zajít chuť, pokud chcete následovat radu francouzských ekologických organizací. Světový fond na ochranu přírody ve Francii (WWF) a iniciativa Eco2 ve své tiskové zprávě uvedly, že by lidé měli snížit spotřebu masa a ryb a jíst více zeleniny.

Kromě toho, že tím pomohou přírodě, také ušetří. Iniciativa počítá s tím, že průměrná francouzská domácnost (dva dospělí, dvě děti) se změnou jídelníčku uspoří 190 eur týdně (4845 korun).

Představa francouzské organizace WWF France, jak změnit jídelníček: Co jíst, aby se snížila produkce CO2

Ekologové apelují na Francouze, kteří si libují v různých delikatesách, aby přešli na flexitariánství, což obnáší omezené vegetariánství, kdy si strávník dopřeje maso pouze ojediněle a přímo z divočiny (zvěřinu) nebo od drobných zemědělců.

Cílem je, aby dvě třetiny jídelníčku tvořila zelenina, jednu třetinu živočišné bílkoviny. Kromě dopadů na množství cholesterolu v krvi má mít omezení jídla s masem výrazný vliv na produkci oxidu uhličitého.

Oproti průměrnému spotřebnímu koši Francouzů se jedná o snížení konzumace masa o třetinu, ryb a mořských plodů dokonce o 40 procent. Naopak nákup zeleniny se má zvýšit o 50 procent. Také je třeba omezit konzumaci průmyslově vyráběného jídla na maximálně dvě porce týdně. Nyní průměrný Francouz spořádá průmyslově vyráběné potraviny alespoň v jednom jídle každý den.

Dodržení těchto doporučení přinese snížení objemu oxidu uhličitého, který vzniká při výrobě těchto potravin, o 38 procent. Čtyřčlenná rodina sníží „své emise“ změnou jídelníčku ze 109 kilogramů CO2 týdně na 68 kilogramů, vypočítala francouzská pobočka WWF.

„Spotřeba kvalitnějších výrobků s menším dopadem na životní prostředí je v možnostech každého,“ míní ředitel WWF France Pascal Canfin, bývalý ministr pro rozvoj za prezidenta Françoise Hollanda.

Přežil jsem válku, přežiju i předávkování masem

Snad jedinou pozitivní zprávou pro milovníky proteinů je, že se nemusí škrtat v segmentu jogurtů a sýrů, napsal server thelocal.fr.

Jeden z oslovených Francouzů na doporučení ekologů reagoval slovy, že přežil druhou světovou válku, takže přežije i případné „předávkování“ masem. Osmdesátiletý občan poslal zelené bojovníky s oteplováním Země s jejich doporučeními do patřičných mezí.

Není to prvně v tomto roce, kdy se ve Francii řeší stravování populace. V lednu francouzská agentura pro potraviny a zdraví ANSES doporučila lidem, aby jedli méně oblíbených uzenin, zejména klobás a salámů, ale také tradičních (a tučných) paštik.

Pojídání těchto lahůdek podle ANSES nemá překročit 25 gramů denně, konzumace červeného masa by nemělo být vyšší než 500 gramů týdně.

BRAND24

Dále čtěte:

Psycholog: Panika okolo dieselu prodá lépe jiné věci. Krávy přitom škodí více

Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery

Krávy škodí planetě: švédský farmář vyrábí mléko z ovsa

 Organické ovesné mléko firmy Oatkey


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).