Menu Zavřít

Britské školy vytáhly do boje proti autům: Choďte s dětmi pěšky, vzkazují rodičům

18. 7. 2018
Autor: claire doherty/Alamy Live News / Profimedia

Po celé Británii vznikají různé aktivity škol, které chtějí odradit rodiče od vožení dětí autem až před školní budovu. Týká se to zejména měst se znečištěným ovzduším. Odhaduje se, že během ranní špičky každé čtvrté auto jede s dětmi do školy.

Vedení škol po celém Spojeném království má plné zuby ucpaných ulic a špinavého vzduchu každé ráno a rodiče dětí se snaží odradit od toho, aby je přivážely automobilem až před vchod školy. Reagují tím na rostoucí obavy, že emise pocházející z automobilové dopravy mají nebezpečný vliv na zdraví dětí.

Po celé ostrovní zemi se jedná o tisíce škol, které rozšiřují různé restrikce pro rodiče, které vozí děti do školy autem. V některých případech se jedná o uzavření celých úseků silnic před školními budovami, vytváření parkovacích míst, které nejsou přímo u škol, aby rodiče děti dovedli pěšky. K těmto opatřením se přidávají školy od Londýna po Edinburgh, napsal deník Guardian.

Kathryn Shawová z iniciativy Living Streets tvrdí, že stále více rodičů i zástupců škol si uvědomuje negativní dopady používání automobilů na zdraví dětí a mladých lidí obecně. K tomu se přidávají i obavy o bezpečnost dětí kvůli hustému silničnímu provozu. „Když rodiče vysadí děti z auta před školou, nejsou to jen jejich děti, které tam zůstanou. Jedná se také o toxické výfukové plyny. Mnoho rodičů nechce jet autem až před školu, ale myslí si, že není jiná možnost,“ míní Shawová.


Čtěte komentář Pavla Párala:

Čerstvý vzduch

 Páral


Některé školy v součinnosti s místními úřady začaly provádět konkrétní kroky. V Edinburghu jedenáct škol zakázalo rodičům, aby před školu jezdili autem. Zákaz by se měl rozšiřovat i na další školy. Podobné iniciativy probíhají také v Londýně.

Ve skotském městě Alloa loni v červnu děti demonstrovaly proti emisím z dopravy tím, že ležely na silnici a předstíraly, že jsou mrtvé.

Iniciativa Living Streets spolupracuje s dvěma tisícovkami škol, jež chtějí omezit dopravu v jejich okolí tím, že propagují jízdu na kole nebo chůzi pěšky. V Británii se diskutuje o škodlivosti emisí z dopravy několik let a upozorňuje se na překračování limitů pro znečištění ovzduší.

Emoce vzbudil případ úmrtí devítileté dívky v roce 2013, která trpěla astmatem. Její smrt je spojována s překračováním limitů pro znečištění vzduchu v Londýně. Její rodina požaduje nové prošetření její smrti.

Znečištění vzduchu u soudu

Britská vláda prohrála tři soudní spory ohledně svých plánů na snížení znečištěného ovzduší a kvůli překračování limitů emisí oxidu dusičitého je předvolána k soudnímu dvoru EU. ČR se zatím žalobě vyhnula.

Sama britská vláda přiznává, že odvoz dětí rodiči do škol je jedním z hlavních faktorů neuspokojivého stavu. Na ranní a odpolední špičce se auta rodičů podílejí z jedné čtvrtiny.

Malé děti jsou náchylné k trvalému poškození plic v případě vysokých koncentrací emisí, varovala Alison Cooková z britské plicní nadace. V pozdějším věku pak trpí chronickými problémy s dýcháním.

BRAND24

Související články:

Průměrné emise aut v Evropě loni poprvé za deset let vzrostly

Jak omezit emise: řidiči mají platit za použití silnice ve špičce

Rouška jako móda. Poláci vydělávají na nejšpinavějším vzduchu v EU

Snižování emisí v dopravě. Vláda a plynaři podepsali memorandum o nižší dani na CNG

CNG, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).