Menu Zavřít

Věda a výzkum posílí. Stát v roce 2022 navýší výdaje na 38 miliard korun

29. 3. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Částka vyčleněná ve státním rozpočtu na vědu a výzkum má stoupnout v roce 2022 meziročně o 0,7 miliardy korun na 38,2 miliardy. Potvrdila to dnes vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Pro roky 2020 a 2021 byl už dříve schválen rozpočet na vědu 37,5 miliardy, o 1,6 miliardy více než letos.

„Směřujeme ke klíčovému cíli, aby v roce 2025 byl podíl hrubého domácího produktu na financování vědy 2,5 procenta. Nejedná se jen o státní zdroje, čili rozpočet, ale také o evropské a podnikatelské zdroje,“ řekl místopředseda RVVI a předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. Zdroje od podnikatelů by měly tvořit 60 až 70 procent z celkové částky na vědu.

Loni bylo na vědu, výzkum a inovace ve státním rozpočtu vyčleněno 33,8 miliardy korun. Vyčerpáno z toho bylo 33,4 miliardy, uvedl již dříve Havlíček. Pro letošní rok činí rozpočtové výdaje na vědu 35,9 miliardy.

V plánu pro letošní rok je rozvoj on-line služeb státních úřadů, aby s nimi bylo možno komunikovat přes internet, uvedl dnes vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla. „Ve středu byl představen zákon, ve kterém chceme, aby občané měli právo na služby v digitální podobě,“ doplnil. Do roka od jeho přijetí by měl vzniknout seznam služeb, které stát poskytuje a bude je možné využívat digitálně. Do čtyř let by mělo vše fungovat na Portálu občana.

V rámci strategie Česká republika - země pro budoucnost se chce RVVI zaměřit na studentské start-upy. „Na vysokých i na středních školách vznikají různé nápady, které se pak promění na start-up, a ty pak na podnikání a projekt. Právě o těchto nápadech nemáme dostatečný přehled. Stát by měl být v tomto aktivnější,“ uvedl předseda RVVI a premiér Andrej Babiš (ANO).


Mistři plazmového hořáku: mladí čeští vědci hledají cestu k nezničitelným materiálům

 Radek Mušálek a jeho kolegové získali prestižní cenu Wernera Siemense v kategorii základního výzkumu


Ve spolupráci s ministerstvem školství a ministerstvem průmyslu a obchodu by se měly zmapovat studentské projekty, aby je stát pomohl financovat. Dobré podmínky pro inovátory podle Babiše zajistí, aby projekty zůstaly v České republice a neprodávaly se do zahraničí.

KL24

Havlíček také oznámil, že se dokončuje podoba školního předmětu Technika. Měl by splňovat požadavky na moderní technologie. „Příští týden mám závěrečné jednání s ministerstvem školství o tom, jakým způsobem ho dostat do režimu povinných předmětů,“ řekl. Z únorového setkání rady vyplynulo, že by studenti předmět měli jednu hodinu týdně, nebo dvě hodiny jednou za dva týdny.

Dále čtěte:

Jak uplatit rakovinu. Čeští miliardáři investují do výzkumu

Jen pro vyvolené. Pojišťovny nechtějí platit genovou terapii

Firma ze skupiny PPF získala práva na vývoj léků proti rakovině

Ministerstvo zdravotnictví chce dát na výzkum šest miliard korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).