Menu Zavřít

Světlo na konci dluhopisového tunelu. Někteří emitenti začali splácet

25. 6. 2019
Autor: Pixabay

Případy kolapsu malých a začínajících firem, které prodaly širšímu okruhu investorů své dluhopisy, v posledních měsících přibývají. Podle zjištění webu Euro.cz to však automaticky neznamená, že investoři už své peníze nikdy neuvidí. Vedle případů zjevných podvodů lze nalézt i případy se šťastným koncem, kdy firmy své závazky splácí - i když se zpožděním. Příkladem mohou být firmy Capital for you a 2M Invest.

Jedná se o firmy, které v minulosti prodaly své dluhopisy prostřednictvím portálu dluhopisy.cz. Zakladatel portálu Ondřej Marek pro Euro.cz uvedl, že informace webů typu nesplacene-dluhopisy.cz nejsou vždy přesné. Spolu s případy podvodů a pochybných podnikatelských projektů uvádějí i takové, kde zkrátka emitent pouze nestihl svůj projekt dokončit včas, a tudíž se opozdil se splácením svých závazků. Tyto případy však nejsou od sebe nijak rozlišeny.

Věříte tuzemským firemním dluhopisům?

Své závazky již k datu 24. června zcela uhradila developerská společnost 2M Invest. Peníze poslala ve čtyřech splátkách během června, v prospektu slibovala úhradu k datu 1. ledna 2019. Jednalo se dvouleté dluhopisy o celkovém objemu deset milionů korun. 2M Invest je podle informací na webu dluhopisy.cz „společnost specializující se na nákup nemovitostí (většinou pod tržní cenou), jejich rekonstrukci a následný prodej se ziskem.“

Podobným případem je developer Capital for you, který si předloni vypůjčil 22 milionů korun na financování stavby rodinných domů v Liblici u Českého Brodu. Projekt však nestihl včas a jistinu dluhopisu na konci loňského roku neuhradil. Podle informací na webu dluhopisy.cz firma od ledna do dubna ve třech splátkách investorům odeslala 70 procent z dlužné částky.

 Problémové dluhopisy

Boom malých a často rizikových emisí firemních dluhopisů kořeny nastal po uvolnění regulace v roce 2012. V případě emise do 25 milionů korun či oslovení méně než 150 potenciálních investorů zmizela povinnost nechat si u ČNB schvalovat takzvaný prospekt - tedy podnikatelský plán s finanční rozvahou. Specializovaný web nesplacene-dluhopisy.cz eviduje již 19 firem, které nevyplatily investorům úrok nebo jistinu. V ohrožení je tak několik stovek milionů korun. Typickými investory (a někdy i oběťmi) jsou lidé ze střední či vyšší střední vrstvy, nakupující cenné papíry v řádu nižších stovek tisíc korun.

Pozornost k takzvaným „prašivým dluhopisům“ přitáhl až pád jedné větší a známější firmy. Online prodejce oblečení Zoot na začátku tohoto roku požádal soud o ochranu před věřiteli; fakticky zbankrotoval kvůli vysokému zadlužení a dlouhodobě ztrátovému hospodaření. Držitelé dluhopisů podle schváleného reorganizačního plánu získají nazpět jen jednu desetinu z celkově investovaných 239 milionů korun.

Dále čtěte:

Další zádrhel u malých firemních dluhopisů: emitent a „obchodník“ jedno jsou

MMF24

Češi topí stovky milionů v dluhopisech prolezlých prašivinou

Past na investory: dluhopisy v Česku vydávají firmy bez historie nebo ve ztrátě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).