Menu Zavřít

Povedená investice ČEZ: Sonnen si troufá na Elona Muska

13. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Místní vláda v jižní Austrálii odsouhlasila projekt, který má propojit 40 tisíc domácností chytrými bateriemi od německé firmy Sonnen, ve které drží podíl i ČEZ. Měla by se vytvořit největší virtuální baterie světa a překonat australský projekt baterie Elona Muska. Systém bude integrovat fotovoltaické soustavy. Dohromady má mít instalovaný výkon 150 MW. Sonnen má vyrobit 10 tisíc domácích baterií ročně přímo v Austrálii.

Německá firma Sonnen, ve které drží asi 14procentní podíl i česká energetická skupina ČEZ, získala obří zakázku v jižní Austrálii. Místní vláda podporuje projekt na vytvoření největší virtuální baterie na světě, který má propojit fotovoltaické systémy s celkovým instalovaným výkonem 150 MW, což odpovídá menší elektrárně na zemní plyn.

Vláda v Adelaide oznámila, že do čtyř let podpoří 40 tisíc domácností nákupem chytrých domácích baterií, které skladují energii vyrobenou ze slunce a umí ji nabízet v rámci chytré sítě ostatním. Baterie budou softwarově propojené, a vytvoří tak větší baterii, než jakou dosud vybudovala firma Tesla Elona Muska. Největší lithium-iontový akumulátor má kapacitu 100 MW. Baterie je připojena k větrnému parku a jižní Austrálii má pomoci zamezit výpadkům proudu.

Projekt vybudování největší virtuální baterie světa místní vláda podpoří částkou 100 milionů australských dolarů (1,6 miliardy korun). Domácnost může získat podporu ve výši 6 tisíc australských dolarů (94 200 korun). Baterie stojí okolo 10 tisíc dolarů (157 tisíc korun).

Společnost Sonnen bude výlučným partnerem programu a dodavatelem chytrých baterií. Exkluzivitu má smluvně zajištěnu na prvních devět týdnů od začátku října, kdy projekt odstartuje. Pak se má otevřít i konkurenci, i když je nepravděpodobné, že by se do projektu zapojil jiný výrobce. Německá firma bude vyrábět baterie v bývalé automobilce v Adelaide. Ročně má dodat 10 tisíc kusů baterií.

V Německu je zatím v solární komunitě Sonnen třicet tisíc domácností. Pokud by společnost dodala baterie pro všech 40 tisíc domácností v Austrálii, jednalo by se o obchod ve výši 150 až 200 milionů eur (až 5,1 miliardy korun).

Ředitel firmy Sonnen Christoph Ostermann prohlásil, že Austrálie je v současné době nejatraktivnějším trhem na světě pro domácí chytré úložiště energie. Zejména klimatické podmínky přejí rozvoji fotovoltaických systémů. Domácnosti podle Ostermanna při využívání tohoto systému ušetří významně za elektřinu. Životnost je plánována na dvacet let.

EBF24

Dále čtěte:

Energetický paradox: vysoké teploty snižují účinnost solárních panelů

Konec přetokům: transformátory na hranicích odvrací blackout v Česku

Horké počasí nesvědčí větrným elektrárnám. Obhájci uhlí ožívají

Německu chybí nové elektrické dráty. Po roce 2022 hrozí kolaps sítě

Přenosová soustava v Německu, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).