Menu Zavřít

Konec přetokům: transformátory na hranicích odvrací blackout v Česku

5. 9. 2018
Autor: Bernd Settnik/dpa / Profimedia

Větrná energie vyrobená na severu Německa mnohokrát prověřila rozvodnou síť v České republice. U německého města Chemnitz jsou od ledna v provozu dva transformátory, které ve spolupráci s čtveřicí transformátorů na české straně zabraňují přetokům energie z Německa do ČR. Na německo-polské hranici se problém teprve řeší.

Stále větší instalovaný výkon větrných turbín na severu Německa znamená větší nároky na přenosovou soustavu v sousedních zemích. Německá společnost 50Hertz Transmission, která provozuje přenosovou soustavu ve východních zemích Německa, na začátku ledna zprovoznila dva obří transformátory PST (phase-shifting transformers - tedy transformátory s regulací fáze) na předměstí Röhrsdorf u města Chemnitz.

Regulace fáze má zabránit přetokům energie do sousední sítě v Čechách, a zabránit tak případnému přetížení sítě. Oba 800tunové transformátory vyšly firmu na 100 milionů eur (2,6 miliardy korun). Stejnou sumu pak firma investuje i do transformátorů na hranicích s Polskem. Náklady zaplatí zákazníci ve zvýšených poplatcích za používání sítě, napsal server FreiePresse.


Německo má problémy s modernizací přenosové soustavy:

Německu chybí nové elektrické dráty. Po roce 2022 hrozí kolaps sítě

Přenosová soustava v Německu, ilustrační foto


Nové transformátory jsou součástí společného česko-německého opatření, které má zabránit přetížení české sítě. Tuzemský provozovatel sítě ČEPS podobné transformátory zprovoznil v roce 2017 v Hradci u Kadaně. Čtyři transformátory PST vyrobené v Itálii vyšly ČEPS na 1,6 miliardy korun.

Obchodní ředitel 50Hertz Dirk Biermann vysvětlil, že část zelené elektřiny pocházející z větrných a solárních zdrojů na severu Německa se dostává k zákazníkům na jihu země často přes Polsko a ČR, protože největší ekonomice EU chybí dostatečné kapacity přenosové sítě. „Není to příliš chytré řešení,“ připustil. Nové transformátory mají pomoci optimalizovat využívání současných kapacit německé sítě.

Aby byl německý energetický obrat úspěšný, potřebuje země tisíce kilometrů nového vedení. Regulátor Bundesnetzagentur před nedávnem varoval, že dosud bylo realizováno jen 950 kilometrů. Pro úspěšnou „Energiewende“ je ale potřeba postavit trasy dlouhé 7700 kilometrů.

BRAND24

Související články:

Horké počasí nesvědčí větrným elektrárnám. Obhájci uhlí ožívají

EU povolila dotování záložních zdrojů na uhlí a plyn. Přinese bezpečnost, nebo konec liberalizace?

Energetický paradox: vysoké teploty snižují účinnost solárních panelů

 Solární panely, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).