Menu Zavřít

Horké počasí nesvědčí větrným elektrárnám. Obhájci uhlí ožívají

23. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Počasí je významným faktorem určujícím výkonnost elektráren využívajících obnovitelných zdrojů energie. Horké léto bez změn počasí negativně dopadá zejména na větrné parky. Také účinnost solární panelů klesá. Je to povzbuzení pro obhájce uhlí, jako je třeba šéf německého koncernu RWE Rolf Martin Schmitz. Uhelné elektrárny podle něj nejlépe zvládají horká léta. Proto by uhlí mělo být zastoupeno v energetickém mixu.

Nálada provozovatelů větrných elektráren je v Německu i přes vysoké teploty na bodu mrazu. Stabilní počasí totiž nesvědčí větrným turbínám. Třicet tisíc větrníků, jež jsou v Německu instalovány zejména v Severním a Baltském moři, často při horkém počasí stojí, nebo vyrábí jen minimum energie. Aktuálně je instalovaný výkon větrných elektráren 58 tisíc megawattů, ale do sítě dodaly například 24. července 1300 megawattů, což odpovídá výkonu jednoho jaderného reaktoru.

„Pro výrobu dostatečného množství energie potřebujete hodně větru. A ten se pojí hlavně se změnami počasí,“ uznává problém tohoto zdroje energie Christoph Podewils z neziskové organizace podporující zelené energie Agora Energiewende.

Německý ekonomický deník Handelsblatt uvedl, že v červenci německé větrné turbíny dodaly do sítě 4,4 miliardy kilowatthodin, což je o dvacet procent méně, než vyrobily před rokem.


Německo má problémy s modernizací přenosové soustavy:

Německu chybí nové elektrické dráty. Po roce 2022 hrozí kolaps sítě

Přenosová soustava v Německu, ilustrační foto


Vliv počasí na výkon obnovitelných zdrojů je v Německu i politickým tématem. Zejména kvůli debatě o konci využívání uhlí. To se nelíbí šéfovi koncernu RWE Rolfu Martinovi Schmitzovi. „Všichni hovoří v posledních týdnech o počasí. My také. Protože horké a suché léto ovlivňuje dodávky elektřiny v Německu a celé Evropě,“ prohlásil šéf koncernu.

Nabízí tak argument pro to, aby v energetickém mixu zůstalo i uhlí. „Toto neobvyklé léto ukazuje, jak je důležité mít široký energetický mix. Každý zdroj má své silné stránky,“ dodal.

RWE provozuje také hnědouhelné elektrárny a je veřejností často kritizována za vysoký podíl fosilních zdrojů ve svém portfoliu. Schmitz zdůraznil, že právě hnědouhelné elektrárny jsou dobře odolné vůči výkyvům počasí, protože na chlazení využívají důlní vodu se stabilní teplotou. I v horkém létě dobře slouží.


Jaká je účinnost solárních elektráren v letních měsících:

Energetický paradox: vysoké teploty snižují účinnost solárních panelů

 Solární panely, ilustrační foto


Jaderné elektrárny jsou více limitovány, protože využívají na chlazení vodu z blízkých řek. Účinnost plynových elektráren s vyššími teplotami také klesá.

Šéfové energetických koncernů, jež využívají uhlí, proto apelují na vládu, aby odklon Německa od tohoto fosilního zdroje, který posuzuje speciální vládní komise, probíhal pozvolně.

BRAND24

Dále čtěte:

Britové chtějí baterie a solární panely na střechách, vláda podporuje jádro

Bizarní umění ve Fukušimě: socha dítěte v radiačním obleku vyvolala kritiku Japonců

Solárníci proti sinicím. Photon Energy začala čistit české přehrady pomocí ultrazvuku

Při koaličních jednáních v Německu jde i o budoucnost Křetínského EPH

EU povolila dotování záložních zdrojů na uhlí a plyn. Přinese bezpečnost, nebo konec liberalizace?

Dotování záložních zdrojů na uhlí a plyn povoleno. Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).