Menu Zavřít

Solární dravci Chrenko a Fast opět nakupovali. Získali největší Zemkovu elektrárnu

21. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česká investiční skupina Jufa, za kterou stojí byznysmeni Jan Chrenko a Jiří Fast, pokračuje v nákupech velkých solárních elektráren. Krátce po akvizici 21megawattové elektrárny v areálu brněnského letiště Jufa přikoupila další dva solární parky o celkovém instalovaném výkonu 17 megawattů. Celkem se jedná o nákup za 1,5 miliardy korun, který z větší části profinancují banky.

Kupní smlouvy podepsali zástupci zúčastněných společností ve čtvrtek 21. prosince. Prodej se týká 13megawattového solárního parku ŽV Sun u Chomutova, který zde v závěru roku 2010 postavil a zprovoznil holding Z-group podnikatele Zdeňka Zemka. Na rozdíl od mediálně proslavených solárních elektráren Zdeněk-Sun a Saša-Sun, které též náleží do Zemkova firemního impéria, není pochybnost o dokončení elektrárny ŽV Sun před koncem roku 2010.

Druhý, menší obchod se týká čtyřmegawattové elektrárny u Dobrého Pole na Mikulovsku. Tu dosud vlastnila firma D.P.E.S, za kterou stojí pět českých fyzických osob. Obě transakce posouvají Chrenka a Fasta do pozice třetích největších vlastníků solárních elektráren v Česku. Větší portfolio má už jen ČEZ a čínský investiční fond China-CEE Fund, pod který spadá například skupina Energy 21.


Čtěte o předchozím nákupu Jufy:

Solární obchod za 1,7 miliardy. Elektrárnu v Tuřanech kupuje Chrenko s Fastem

Ilustrační foto


„Přestože se jednalo o druhou největší akvizici v historii naší skupiny, jednání trvala méně než tři měsíce, a to díky oboustrannému profesionálnímu přístup, připravenosti ze strany prodávajících a naší schopnosti akvizici fotovoltaické elektrárny rychle uzavřít. Tento rok byl pro naši skupinu zcela zásadní, protože se nám povedlo uzavřít čtyři významné akvizice s celkovým instalovaným výkonem 43 megawattů,“ komentuje uzavřené transakce jeden ze spoluvlastníků skupiny Jufa Jan Chrenko.

V majetku skupiny Jufa se tak nachází již 22 fotovoltaických elektráren o celkovém instalovaném výkonu 69 megawattů. Další nákupy mohou následovat v příštím roce. „Cílem skupiny Jufa je i nadále posilovat svůj podíl na českém fotovoltaickém trhu formou akvizic. Současně se plánujeme zaměřit na projekty spojené s akumulací energie,“ dodává druhý spolumajitel skupiny Jufa Jiří Fast.

Jufa není jediná, kdo letos odkupoval solární elektrárny na českém území. Jak web euro.cz uvedl před týdnem, další nákupy uskutečnil také China-CEE Fund, polský fond Eques Fotovoltaica či Pražská energetika.

EBF24

Přečtěte si také:

Vláda chtěla oživit zájem o střešní solární elektrárny. Firmy ale o miliardy nestojí

Zlaté sluneční žně. Majitelé elektráren si vyplácejí dividendy

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko

Solární panely, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).