Menu Zavřít

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko

11. 10. 2017
Autor: Pixabay.com

Do roku 2020 by mohly mít systémy ukládání energie v Česku celkový výkon 90 až 100 megawattů. Boom má nastartovat státní program podpory i větší dostupnost domácích úložišť energie z fotovoltaických systémů.

Zatím je trh s ukládáním energie v Česku v začátcích, celkově jsou v zemi instalována zařízení s výkonem mezi pěti a sedmi megawatty. V následujících třech letech ale vzroste poptávka po domácích i komerčních systémech ukládání energie. Alespoň Jaroslav Dorda, šéf portálu solarninovinky.cz, je o tom přesvědčen.

Dorda očekává, že do roku 2020 mohou být instalována zařízení s celkovým výkonem 90 až 100 megawattů a Česko by se mohlo stát jedním z předních trhů na východ od Německa.

Pomoci mají zejména podpůrné programy. České ministerstvo životního prostředí podporuje domácí úložiště energie v rámci programu Nová zelená úsporám. V tomto sektoru se odhaduje, že k září 2017 byla instalována asi tisícovka domácích úložišť pro elektřinu vyrobenou z fotovoltaických systémů. Jejich kapacita se v průměru pohybuje mezi pěti a deseti kilowatthodinami.

Jen v tomto roce se podle Dordy nainstaluje 700 až 900 nových úložišť energie, zejména založených na lithiovo-iontových akumulátorech. V letech 2018 až 2020 by mělo dojít k dramatickému nárůstu až na úroveň sedm až deset tisíc zařízení. K tomu má pomoci právě program Nová zelená úsporám. Podpora se může vyšplhat až ke sto padesáti tisícům korun za instalaci fotovoltaického systému o výkonu do deseti kilowattů včetně úložiště energie.


Zelená energetika opět v přízni vlády. Čtěte více:

Vláda končí s perzekucí solárníků, teď už chce s nimi spolupracovat

 ilustrační foto


Podle údajů Státního fondu životního prostředí byl loni výkon nových projektů solárních elektráren na střechách rodinných domů v průměru 8,95 kilowattu. Pokud už má dům solární panely na střeše, může požádat o dotaci na úložné baterie přesahující 110 tisíc korun, upřesnil Dorda.

Přidává se i komerční sektor. Část z projektů využívá technologii průtokových vanad-redoxových akumulátorů. I zde očekává Dorda dynamický rozvoj. Zatím bylo instalováno okolo stovky komerčních systémů pro ukládání energie, mezi lety 2018 a 2020 by to mohlo být 300 až 400 nových instalací.

Zde mohou firmy čerpat podporu z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Ta může pokrývat 60 až 80 procent nákladů na instalaci systému pro ukládání energie i v kombinaci s fotovoltaickým zařízením až do výkonu jednoho megawattu. Celkem je v programu Úspory energie alokováno 20 miliard korun, na fotovoltaické systémy by mohlo jít okolo šesti miliard korun.


Poskládané elektrárny. Energetici začínají spojovat zdroje do větších celků

 Šéf společnosti Amper Market Jan Palaščák


V segmentu velkokapacitních úložišť je český trh na počátku. Investovat do něj chtějí velké energetické firmy, německý EON nebo česká společnost Solar Global Energy, která je také zakládajícím členem české asociace firem zabývajících se akumulací elektrické energie Aku-bat CZ. Asociace chce prosadit využívání energie z baterií v rámci stabilizace energetické soustavy ČR.

Velkokapacitní úložiště energie z obnovitelných zdrojů mají mít kapacitu přesahující jednu megawatthodinu. Dorda tvrdí, že v následujících třech letech může vzniknout v tomto segmentu až 30 nových projektů. Nová legislativa, jež by měla být schválena v příštím roce, má umožnit využívání velkých úložišť pro energetickou síť, přeje si asociace Aku-bat.

BRAND24

Přečtěte si také:

Zlaté sluneční žně. Majitelé elektráren si vyplácejí dividendy

Obří solární park na Mělnicku vydělává 150 milionů ročně

Dobře pro ČEZ, špatně pro spotřebitele. Cena elektřiny na burze strmě roste


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).