Menu Zavřít

Solární obchod za 1,7 miliardy. Elektrárnu v Tuřanech kupuje Chrenko s Fastem

7. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Solární elektrárnu u brněnského letiště v Tuřanech kupuje za zhruba 1,7 miliardy korun skupina Jufa podnikatelů Jana Chrenka a Jiřího Fasta. Prodej takzvaného Brno Solar Parku má být podepsán během dneška po téměř třech letech jednání. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Elektrárna o rozloze 40 hektarů a výkonu přes 21 megawattů je čtvrtým největším solárním zdrojem v Česku.

„Jednání byla dlouhá, dohoda byla hotová už loni v srpnu, od té doby ji schvalovali akcionáři parku,“ řekl deníku Chrenko. Současnými majiteli elektrárny jsou firmy Letiště Brno, SE Solar a Proxy - Finance.

Chrenko spolu s Fastem v Česku skupuje solární elektrárny od konce roku 2011. Zatím se jim jich podařilo získat 20. Nově je chtějí sdružovat pod společnou firmou Jufa. „Chceme být co nejtransparentnější. Za vším stojíme jen my a banky,“ uvedl Chrenko.


Domy na baterky. Češi si oblíbili řešení solárních panelů a úložišť

Přebytečnou elektřinu z baterie je možné využít třeba k nabití elektromobilu, nebo ji prodat zpět do sítě.


O brněnskou elektrárnu se podle HN mělo ucházet hned několik známých hráčů, mimo jiné skupiny DRFG a Natland nebo podnikatel Tomáš Pitr. Kolik se ale přesně sešlo nabídek, nechtěla poradenská společnost Deloitte, která celý proces pro prodávající akcionáře zajišťovala, komentovat.

Jufa nyní s nově nabytou elektrárnou vlastní zdroje o celkovém výkonu přes 52 megawattů, což jí podle listu v rámci tuzemského trhu zajišťuje celkové třetí místo. Jedničkou je od roku 2010 s výkonem 125,2 megawattu polostátní gigant ČEZ. Druhé místo patří společnosti Energy21, kterou loni koupil čínský investiční fond China-CEE, za kterým stojí tamní exportní banka.

BRAND24

Přečtěte si také:

Vláda chtěla oživit zájem o střešní solární elektrárny. Firmy ale o miliardy nestojí

Zlaté sluneční žně. Majitelé elektráren si vyplácejí dividendy

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko

Solární panely, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).