Menu Zavřít

Živo na solárním trhu: elektrárny kupují Češi, Poláci i Číňané

12. 12. 2017
Autor: CC BY 2.0: Oliver Weckbrodt

Vlastnictví velkých solárních elektráren na českém území se postupně koncentruje. Výjimkou není ani letošní rok. Své pozice na trhu zvětšil polský fond Eques, Pražská energetika i čínský China-CEE Fund. Největším letošním obchodem však zůstává převzetí obřího solárního parku na brněnském letišti ze strany investorů Jiřího Fasta a Jana Chrenka.

Pražská energetika (PRE) na konci listopadu prostřednictvím své dceřiné firmy PREměření koupila solární elektrárnu FVE Světlík na Českokrumlovsku. PRE, kterou společně kontrolují německá EnBW a město Praha, tím dále posílila pozici mezi největšími vlastníky solárních panelů u nás. Celkem má v majetku 20 zdrojů různých velikostí o celkovém instalovaném výkonu 25,7 megawattu.

Zatímco PRE začala skupovat solární elektrárny již v roce 2011, polský investiční fond Eques Fotovoltaica první nákup realizoval až v polovině loňského roku. Zatím stihl odkoupit do svého portfolia pět elektráren o celkovém výkonu 11,8 megawattu. Posledním přírůstkem je solární elektrárna u Kramolína na Českobudějovicku, kterou Poláci v letošním říjnu převzali od podnikatele Marcela Šťastného.


Zlaté sluneční žně. Majitelé elektráren si vyplácejí dividendy

 ilustrační foto


Do třetice lze zmínit China-CEE Fund spjatý s čínskou exportní bankou. Ten se zviditelnil hlavně akvizicí druhého největšího vlastníka solárních elektráren – skupiny Energy 21 – na počátku loňského roku. Jeho posledním nákupem je pořízení středočeské FVE Tuchlovice (7,8 megawattu) v letošním březnu. China-CEE Fund tak již v Česku vlastní solární elektrárny o výkonu 75 megawattů; větší portfolio má pouze ČEZ.

 Top 15 solárníků

Titul solárního obchodu roku však drží prodej komplexu Brno Solar Park za 1,7 miliardy korun. Zařízení o celkovém výkonu 21 megawattů v listopadu koupili podnikatelé Jiří Fast a Jan Chrenko, kteří v oboru fotovoltaiky působí dlouhodobě. Prodávajícím bylo konsorcium firem SE-Solar, Letiště Brno, Proxy-Finance a Nemonet, které elektrárnu vlastnilo od jejího dokončení v roce 2010.

BRAND24

Čtěte také:

Největší a nejziskovější. Obří solární park na Mělnicku vydělává 150 milionů ročně

 FVE Czech Novum, Vepřek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).