Menu Zavřít

Skipasy na českých horách letos podraží jen mírně, v průměru vyjdou na 599 Kč

8. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ceny skipasů v českých horských střediscích v letošní sezóně podraží v průměru o 3,5 procenta na 599 korun (pro dítě pak na 428 korun). Pořízení skipasu vyjde levněji přes internet. Dobrou zprávou je, že na českých horách přibude rekordní počet nových lanovek, horská střediska do svého rozvoje a zkvalitnění služeb letos investovala celkem 650 milionů korun.

Ceny skipasů v sezoně 2018/2019

Skipasy ve větších českých lyžařských střediscích pro nastávající sezonu meziročně zdraží v průměru o 3,5 procenta na 599 korun pro dospělého, pro dítě na 428 korun. Jde o průměrnou cenu ve 35 největších areálech, které tvoří zhruba 80 procent návštěvnosti. „Průměr už zhruba pět let počítáme z lepší třetiny českých areálů. Zvýšení je velmi mírné, ani zdaleka neodpovídá růstu cen energií nebo mzdových nákladů,“ řekl ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot. Pokud by se vzala v úvahu také menší střediska, ceny by se zvedly celkově asi o dvě procenta.

Pro srovnání - v hlavní sezoně 2017/2018 jednodenní skipas stál v průměru 580 korun pro dospělého a dětský 410 korun.

Nákup skipasů přes internet levnější

Lyžaři ale mohou výrazně ušetřit při nákupu skipasů přes internet, který umožňuje stále více areálů. Slevy jsou i více než desetiprocentní.

Například největší krkonošský lyžařský areál Špindlerův Mlýn na zimu zdraží cenu skipasu zakoupeného v pokladně u sjezdovky z 890 na 1000 Kč.Ppři koupi v samoobslužné pokladně vyjde denní permanentka na 890 Kč a v e-shopu při koupi tři dny dopředu na 820 Kč.

Ceny skipasů v některých areálech Asociace horských středisek v Kč/den
AreálDospělýDítě
SkiResort Černá hora - Pec810/720*690/620*
Skiareál Lipno710480
Skiareál Monínec595/545*480/430*
Skiareál Bílá v Beskydech530400

Poznámka: platí pro hlavní sezonu, * = ceny při nákupu přes internet


NAŠE RADA: Jak vybavit auto na zimu? Nepodceňujte zimní pneu a vozte rezervu, i když nemusíte

 Auto v zimě


Czech Skipass

Úspěšný projekt Czech Skipass – lyžařská celosezónní permanentka, která umožňuje návštěvníkům užít si po celou sezonu a bez čekání u pokladen 215 kilometrů sjezdových tratí ve 23 předních domácích skiareálech – pokračuje i letos.

Czech Skipass zahrnuje 40 lanovek a 135 vleků, přičemž cena (11 000 korun dospělí a 8000 korun děti) se oproti loňsku nezměnila.

Na letošní sezonu mají držitelé CzechSkipassu k dispozici o 25 km více sjezdovek a zvýšil se komfort pro zákazníky, protože došlo k dalším výměnám starších vleků za nové lanové dráhy.

Novinky ve skiareálech

Celkové investice před zimní sezonou jsou podle Knota podobné jako v minulém roce, pohybují se kolem 650 milionů korun. „Za období posledních pěti let je ovšem rekordní počet postavených lanovek. Jedná se celkem o osm nových dopravních zařízení, která vesměs nahradila původní zastaralé vleky,“ uvedl Knot.

Jde například o téměř kilometr dlouhou čtyřsedačku s ochranou před nepřízní počasí, tzv. bublinou, na Tanvaldském Špičáku, další nové lanovky jsou podle Knota také v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech. „Pokračuje také rozšiřování a výstavba nových sjezdových tratí. Takové změny prodělaly například horská střediska na Lipně nebo v Dolní Moravě. Novinkou je i propojení Skiareálu Klínovec se sousedícím skiareálem na Neklidu a přímé lyžařské propojení s Božím Darem,“ dodal Knot. Lyžaři tak v těchto krušnohorských střediscích budou mít k dispozici 31,5 kilometru tratí místo původních 18 kilometrů.

Nemalá část investic míří do lepších služeb a gastronomie. Například Dolní Morava otevře panoramatickou restauraci Skalka s jedinečnou konstrukcí, která nabídne výhled na Králický Sněžník a jeho údolí.


Chcete mít přehled o dění na českých i zahraničních horách? Sledujte web Nasvah.cz


Další modernizované restaurace najdou lyžaři na Lipně nebo na Ještědu. Areál Monínec se díky novým investicím v řádu desítek milionů korun ještě více přibližuje rodinám s dětmi.

Návštěvníci se mohou těšit na novou budovu lyžařské školy s půjčovnou a hernu pro děti, rekonstrukcí prošly i některá ubytovací zařízení.

Další vylepšení skiareálů se často týkají infrastruktury, zejména výstavby a rozšiřování parkovišť nebo optimalizace skibusové dopravy. Ta výrazně urychluje přesun mezi areály, v některých případech až o třetinu.


Stala se vám nehoda v zahraničí? Připomeňte si, jak ji správně řešit

 Dopravní nehoda


Kromě Dolní Moravy, Monínce a Tanvaldského Špičáku významně investovali také ve Špindlerově Mlýně, SkiResortu Černá Hora – Pec, na Lipně a na Ještědu.

Díky nové technologii Snowsat, která umožňuje šetrnější a efektivnější úpravu sjezdovek, nabídnou ve SkiResortu Černá hora – Pec lyžařům kvalitněji upravené tratě.

„Systém Snowsat vychází z dat vysílaných družicí i systému GPS, který dokáže monitorovat výšku sněhu na sjezdových tratích. Ta se pak promítne do mapy, kterou mají k dispozici rolbaři ve svých strojích. Díky tomu by měli být schopní upravit sjezdovky efektivněji a lépe,“ vysvětluje ředitel Petr Hynek.

Skipasy v zahraničí

Pro porovnání cen skipasů například v rakouském lyžařském areálu Zell am See - Kaprun stojí denní permanentka na zimní sezonu 53 eur (v přepočtu 1362 korun), středisko podle serveru snow.cz nabízí 138 kilometrů sjezdovek.

Resort SkiWelt Wilder Kaiser Brixental si účtuje za denní skipas 51 eur (1310 korun) a nabízí 284 km sjezdovek, a v Kitzbühelu, nabízejícím 179 km sjezdovek, denní permanentka vyjde na 40 eur (1028 korun).

EBF24

Čtěte také:

Krakonošovi novodobí lyžníci: na českých horách se točí miliardy

 Lanovka v Krkonoších

Zugspitz Arena: skvělé lyžování ve třech tisících metrech

Lyžařská dovolená vyjde v Gruzii stejně draho jako v Alpách. Letecky a s polovinou lidí na sjezdovkách

Pojistné desatero před cestou do zahraničí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).