Menu Zavřít

SEPA platba do zahraničí ušetří peníze a dává jistotu data doručení

7. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

SEPA platba slouží k převodu peněz v eurech do zahraničí v rámci Evropské unie a států Evropského hospodářského prostoru (EHS). Výhodou SEPA plateb je úspora peněz proti běžným platbám do ciziny a jistota, kdy přesně platba dorazí.

Co je SEPA platba

Název SEPA pochází z anglického výrazu Single Payment Area. SEPA pak představuje jednotnou oblast pro platby v eurech v rámci EHS. Češi mohou SEPA platby posílat ze svého účtu vedeného v korunách, stačí je zadat jako zahraniční platbu a zvolit si jako měnu eura.

Podmínkou, aby zahraniční platba proběhla jako SEPA platba, je schopnost banky příjemce a odesílatele takovou transakci provést.

Kromě plateb v eurech v rámci Evropské unie se SEPA platby mohou posílat do Švýcarska, Norska, Lichtenštejnska, Monaka nebo na Island. Tyto země jsou smluvními státy Dohody o Evropském hospodářském prostoru.

Pátrání po možnostech SEPA plateb u různých bank jsou většinou nadbytečné, protože v současnosti SEPA platby přijímá většina evropských bank.


NAŠE RADA:

Jak se zdaňují příjmy ze zahraničí?

Ilustrační foto


Poplatky za SEPA platbu

Za běžně provedené zahraniční platby si banky účtují vysoké poplatky. Ty mohou ovlivňovat případné další poplatky pro banky, které se na platbě podílejí jako zprostředkovatelé.

Proto jsou SEPA platby pro finanční transakce v rámci Evropské unie a smluvních zemí v rámci EHS proti standardním transakcím levnější variantou. Výhodou je, že pokud posíláte nebo přijímáte SEPA platbu, vždy předem znáte všechny poplatky, které budete platit.

Nejlevnější SEPA platby poskytují na tuzemském finančním trhu nízkonákladové banky, jako jsou například AIR bank, mBank nebo Fio banka.

Tradiční velké banky, Česká spořitelna, Komerční banka či ČSOB mají většinou poplatky za SEPA platby vyšší a se složitější konstrukcí výše poplatku.

Správný výběr banky pro časté platby v eurech z účtů vedených v korunách do ciziny bude záležet především na tom, jak vysoké částky hodlá klient posílat.

Podstatnou roli bude hrát také konkrétní devizový kurz, za který banka eura prodává a podle kterého finanční částku před odesláním převede.

Pozor: Pokud posíláte z účtů vedených v korunách do zahraničí drobné částky v eurech jako SEPA platbu, nebude hrát bankovní devizový kurz koruny vůči euru velkou roli. Při vyšších částkách v řádech tisíců eur a vyšších se může transakce z titulu kurzu prodražit o stovky až tisíce korun.

Provést SEPA platbu je výhodnější prostřednictvím internetového bankovnictví, za pokyn na pobočce si banky mohou účtovat další poplatky.

Jak dlouho trvá SEPA platba

Další předností SEPA plateb je jistota, kdy peníze příjemci dorazí. Musí totiž přijít na účet druhé strany během tří pracovních dní.

Pokud budete v roli příjemce platby přímo vy, postačí vám informace, kdy druhá strana peníze poslala. Potom můžete počítat s tím, že maximálně do tří pracovních dní budou na vašem účtu.

Jak provést SEPA platbu

Pro SEPA platbu je třeba nutné zadávat číslo účtu příjemce i kód jeho banky ve speciálním formátu – jako číslo účtu se zadává IBAN, jako kód banky BIC. Údaje by vám měl sdělit příjemce platby (opačně vy odesílateli).

Kódy k vlastním účtu najdete v detailech internetového bankovnictví nebo vám je sdělí váš finanční ústav.

IBAN potřebujete pokaždé, když vám někdo chce poslat peníze ze zahraničí. Jde o mezinárodní formát čísla účtu, díky kterému se dá určit číslo účtu a banka majitele účtu.

BIC je číslo, které určuje banku, podobně jako u českých plateb číslice za lomítkem. Může mít osm nebo 11 znaků.

Srovnání bank

Pro porovnání tuzemských bank, kolik si účtují za příchozí a odchozí SEPA platby, jsou důležité, jak jsme již uvedli, velikost finančního ústavu, aktivita a chování klienta na bankovním účtu.

Poplatky se dále liší podle výše zasílané částky, odchozích a příchozích plateb a účtů bank, od kterých platby odešly a přišly.

U některých bank rozhoduje i způsob podání (elektronicky, na pokladně) a zvýhodněné bývají i SEPA platby na sousední Slovensko.

Základní příklady SEPA plateb uvádíme níže, včetně tabulky internetových adres bank, kde jsou uvedeny jejich prezentace k SEPA platbám.

Komerční banka

Příchozí SEPA platba (elektronicky) do 50 tisíc eur včetně je zpoplatněna 145 korunami, odchozí platba do stejné hodnoty 195 korunami.

mBank

Příchozí a odchozí SEPA platba je zpoplatněna 25 korunami.

Česká spořitelna

SEPA převod do zahraničí do výše 50 tisíc eur bude zpoplatněn 100 korunami, stejným minimálním poplatkem 100 korun bude zatížena příchozí platba ze zahraničí, může však dosáhnout až 950 korun.

Fio banka

Odchozí finanční transakce v rámci SEPA platby bude stát 20 korun, na účet vedený u slovenských bank bude zdarma.

Příchozí SEPA platba ze zahraničí v eurech bude stát 20 korun, ze Slovenska bude zdarma.

ČSOB

Odchozí SEPA platba do zahraničí (mimo Slovensko – 9 korun) bude zpoplatněna 250 korunami.

Za příchozí SEPA platbu ze zahraničí s převodem do maximální částky 50 tisíc eur se bude platit poplatek 150 korun.

BRAND24

Kde hledat informace SEPA platbách v tuzemských bankách
Finanční ústavwebová adresa
Komerční bankaSEPA platby
mBankSEPA platby
Česká spořitelnaSEPA platby
Fio bankaSEPA platby
ČSOBSEPAplatby

Čtěte také:

Stala se vám nehoda v zahraničí? Přečtěte si, jak ji správně řešit

 Dopravní nehoda

Zpozdil se váš let? Víme, jak získat nejvyšší možné odškodnění

Nový cestovní pas získáte už do 24 hodin

Pojistné desatero před cestou do zahraničí

Pracujete v zahraničí? Přijet na léčbu do Česka můžete, ale jen jako samoplátce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).